„Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие подадоха сигнали срещу незаконни строежи в Синеморец

0
282
Сигнал до ВАП срещу незаконни строежи в Синеморец
Сигнал до ВАП срещу незаконни строежи в Синеморец. Снимка: "Спаси Синеморец"

Гражданската инициатива „Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие са подали сигнали до Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ и Върховна административна прокуратура /ВАП/, чрез които настояват да бъдат обявени за нищожни 8 разрешителни за строежи в с. Синеморец. Става въпрос за 3 гаража, 2 вилни сгради, 2 ажурни огради и допълнително застрояване и са издавани от община Царево в периода 2014 – 2017 година. Някои от тези обекти вече са реализирани и дори въведени в експлоатация.

Незаконосъобразното строителство се е случвало в продължение на години в нарушение на Закона за защитените територии, Закона за устройство на територията, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и на заповедта за обявяване на Природен парк „Странджа“, но въпреки това местната администрация го е допуснала чрез одобряване на подробни устройствени планове, инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж.

Всичко това представлява пореден опит да се заобиколи както действащото законодателство, така и забраната в областта да се строи поради липса на действащ Общ устройствен план на община Царево, коментират от Гражданската инициатива „Спаси Синеморец“.

Двете организации настояват за проверка по случаите, търсене на отговорност по Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети и за „премахване на незаконното строителство и възстановяване на териториите до състоянието преди него“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments