SpaceX с пробно запалване на двигателите на “Falcon 9” за изстрелването следващата сателитната флотилия

0
301
Спътници
Снимка: И. К.‎, Забелязано в София, Facebook

SpaceX направи пробно запалване на двигателите на ракетата, която ще отнесе в орбита следващата партида от сателити на “Starlink”. Планирано е ракетата да изстреля 60 сателита най-рано в четвъртък (23 април) от историческата стартова площадка “39А”, намираща се в Космическия ракетен център Кенеди. На 16 април “SpaceX” обяви в Туитър, че е провела първата фазата на пробното запалване на “Falcon 9”, което цели да потвърди, че двигателите на совалката са в готовност за предстоящото изтрелване, пише „Space.com“.

Проведеният тест, познат още като “статичен” тест, е стандартна процедура при мисиите на “SpaceX”, при който и деветте двигателя “Merlin 1D” биват запалени, докато ракетата е фиксирана във вертикално положение на 70-метровата платформа. Предстоящото изтрелване “Starlink 6” ще бележи петата “Starlink” мисия от тази година, както и седмата партида от 60 сателита, изпратени в орбитата от 2019 насам.

В петък сутринта ракетата ветеран “Falcon 9” бе извозена от хангара и поставена и бе изправена вертикално за първата част от пробното запалване на двигателите. За теста ракетата е използвала горивна смес от силно охладен керосин и течен кислород.

Запалването бе регистрирано в 16:00 (GMT), като при работата на застопорените двигатели е генерирана тяга от над 1 милиона паунда. След обработване на получената информация инженерният екип на “Falcon 9” даде зелена светлина за началото на подготовката на планираното в четвъртък изстрелване. От “SpaceX” написаха в Туитър:

“Статичният тест на двигателите на “Falcon 9” за изстрелването на 60 “Starlink” сателита от стартовата площадка “LC-39A” във Флорида бе приключен успешно на 23 април в 16:23 (GMT)”.

Двигателите на ракетата се състоят от три компонента, като през 2019 същите бяха използвани при първото изстрелване на екипажната капсула “Дракон”. Изстрелването на капсулата бе петата по ред “Starlink” мисия от миналата година, като предходните включват изстрелването на три канадски наблюдателни сателита и на четвърътата “Starlink” мисия.

Предстоящата шеста ”Starlink” мисия ще бележи петият път, когато двигатели на “SpaceX” ще летят общо четири пъти. Предишната мисия “Starlink” също бе изстреляна в космоса от ракета ветеран, но по време на издигането един от деветте двигателя на ракетата отказа. “Falcon 9” е проектирана да се справя с подобен тип неизправности, като съответно успя достави товара си в орбитата на Земята. Ракетата обаче не успя да се приземи по план на корабната морска площадка за кацане.

Предстоящата мисия е уникална и с факта, че за втори път се използва ключов рециклиран ракатен елемент – конуса на носа. Той представлява метално, аеродинамично покритие, което служи за защита на товара на ракетата по време на напускане на атмосферата. След като товарът достигне орбитата на Земята, товарната капсула и ракетата  се отделят и започват спускане към Земята.

В близкото минало двигателите на ракетите бяха компонент “за еднократна употреба”, като след приключването на всяка мисията се оставяха да потънат във водите на океана. “SpaceX” работи по решаването на този проблем, като изчислява ,че това би й спестило близо 6 милиона долара на изстрелване.

За успешното обратно прибиране на двигателите калифорнийската космическа компания е оборудвала два дистанционно управлявани морски дрона с огромни спасителни мрежи, които да уловят падащите двигатели. От “SpaceX” също така са оборудвали всеки двигател с парашут и навигационна система, която да насочва двигателя и с малко късмет да го приземи на морските платформи, наречени “Ms Tree” и “Ms. Chef”. “SpaceX” положиха много усилия в посока рециклиране на колкото се може повече ракетни компоненти, като до момента има 50 успешно събрани ракетни тела.

Освен с улавянето на падащите двигатели, “SpaceX” също се сблъсква и с проблема по успешното им прибиране от океанските води, след което и с рециклирането им. При предстоящото изстрелване на 60-те сателита за втори път ще бъдат използвани повторно ракетни двигатели.

Двигателите на “Starlink 6” са първите, които са улавяни с мрежа. Единият двигател бе уловен от “Ms. Tree”, като другият падна в океана. Също така двигателите са третите, при които са използвани рециклирани компоненти.

По информация на “SpaceX” корпусни елементи на предстоящата за изстрелване ракета са използвани при мисията “AMOS-17” от 2019. Планирано е морските дрони да напуснат пристанището Канаверал няколко дни преди изстрелването, за да бъдат подготвени за улавянето.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments