Социолог: Доверието в кабинета е ниско, но българите не искат нови избори

0
3
Избори
Избори. Снимка: МВнР, Facebook

Към началото на май доверието в правителството е 26%, а недоверието 62,4%. Въпреки това 44,1% от българите не желаят предсрочни избори, а за нов вот са 24,3%. Това показва изследване на социолозите от „Галъп интернешънъл“, направено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май. Политологът и социолог Първан Симеонов коментира пред „bTV“:

Традиционно у нас доверието към правителствата е ниско. Това е базисно правило. За да има желание за предсрочни избори, трябва да има алтернатива, а такава не се е формирала.

Симеонов подчерта, че нежеланието за оставка на управляващите се дължи и на ситуацията с войната в Украйна и с икономическите кризите, свързани с нея. Според него ако сега има избори, ще влязат в парламента 8 партии. Той уточни:

„ГЕРБ е първа сила с 24,9% подкрепа, „Продължаваме промяната“ ще има 18,2%. При „Възраждане“ обаче може да се очаква и известен „скрит вот“ в реална изборна ситуация. Пета сила евентуално ще е БСП, а партията „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев би получила 5,6%.“

Политологът уточни, че доверието в Румен Радев е 46,4%, който е следван от Стефан Янев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments