Сондата на Nasir “Озирис-Рекс” се допря до астероида Бенну и взе проба от повърхността му

0
154
Сонда в Космоса.
Сонда. Снимка: Pixabay

Американският космически кораб „Озирис-Рекс“ завърши дръзката си маневра „таг-енд-гоу“, предназначена да се допре до повърхностна скала от астероид, информира “BBC”.

Радиосигналите от разстояние от 330 милиона километра потвърждават, че сондата е осъществила контакт с 500-милиметровия обект, известен като Бенну.  Ръководената от НАСА мисия обаче ще трябва да изчака допълнителни данни от Озирис-Рекс, преди да се знае със сигурност, че материалът всъщност е вдигнат. Целта беше да се набавят поне 60 грама, може би дори килограм или повече.

Тъй като Бенну е много примитивен космически обект, учените казват, че пясъците и прахът му могат да съдържат неподправени улики за химията, която е създала Слънцето и планетите преди повече от 4,5 милиарда години. Главният изследовател Данте Лаурета от Университета на Аризона, Тусон заяви:

“Екипът е буен. Емоциите са на високо ниво. Всички наистина са горди.”

Томас Зурбухен, асоцииран администратор на НАСА за науката потвърди:

“Това беше ключовият крайъгълен камък на тази мисия. Сега има няколко дни, за да разберем каква част от тази невероятна извадка имаме, за която мислим от десетилетия.”

И двамата мъже проследяваха събития от контролна станция за мисията на производителя на космически кораби Lockheed Martin.

Ако приемем, че на борда има подходяща проба, сондата ще може да я опакова за връщане на Земята, планирано за 2023 г. В противен случай екипът на мисията ще трябва да конфигурира Озирис-Рекс за още едно движение.

Космическият кораб направи вземане на проба в тесен участък от северния терен на Бенну, наречен Nightingale (в превод “славей”). Сондата се спусна бавно до 8-метровата целева зона за период от четири часа и половина, пробивайки покрай някои внушителни камъни по пътя, включително двуетажен блок, наречен Mount Doom (в превод “планинска гибел”).

Озирис-Рекс използва това, което някои са описали като “обратна прахосмукачка”, за да успее да “грабне” частица от повърхността на астероида. По-точно наречено Touch-and-Go (допри и тръгни) Go Sample Acquisition Mechanism или Tag-Sam, това устройство представлява дълга стрела с пръстеновидна камера за събиране в края.

Първоначалната идея била да изтласка пръстена на повърхността и в същия момент да отдели поток от азотен газ, за ​​да изрита малки фрагменти от скалиСензорите на Озирис-Рекс докладваха на контролерите на мисията, че всички действия в последователността на вземане на проби са приключили успешно и че космическият кораб се е отдръпнал от Бенну, както е планирано, след няколко секунди контакт.

Но екипът на науката и инженерството ще се нуждае от време, за да прецени какво точно би могло да бъде уловено в камерата за събиранеЕдна от начините да се случи това е да се снима главата на пръстена. Това ще бъде направено през следващите дни.

Но контролерите също ще командват космическия кораб да се върти наоколо с разгънатата стрела и пръстен Tag-Sam. Всяка допълнителна маса на борда ще промени количеството въртящ се въздух, необходим за завъртане на сондата, в сравнение с количеството, необходимо за извършване на същото упражнение на въртене преди вземането на пробата.

Тази техника на измерване ще даде количество с точност до няколко десетки грамаОзирис-Рекс е направил много снимки по време на спускането си, но по това време не е могъл да изпрати нито една от тях вкъщи, тъй като антената му с висока честота на засичане не е била насочена към Земята. След като сондата възстанови тази връзка, данните могат да бъдат свързани и предадени надолу по веригата. Проф. Лорета заяви:

“Тези изображения ще ни дадат огромно количество информация за протичането на днешните събития. За едно нещо те ще ни разяснят вероятността от събиране на проби, нещо като вероятностна оценка.”

От своя страна НАСА обеща да пусне някои от тези снимки в сряда.

Много учени, включително в Обединеното кралство, се надяват да получат възможност да анализират всички материали, които ще се върнат от Бенну. Сред тях е Сара Ръсел от лондонския Природонаучен музей. Пред BBC News тя каза:

“Астероиди като Бенну са се образували в най-ранните времена на Слънчевата система. Те са основно градивните елементи на планетите – капсула във времето, която ще ни каже как Слънцето и планетите са се появили и еволюирали. Бенну наистина може да помогне да разберем как всъщност се случва този процес.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments