Солта влияе на здравето ни

0
70
Сол. Снимка: Пиксабай
Сол. Снимка: Пиксабай

Нова препоръка от Американската национална академия на науките гласи, че може да си позволим на ден до 1,5 г. сол, иначе тя може да е вредна за здравето ни, пише „Дейли мейл“.

Досега количеството, което ни беше позволено достигаше 2.3 г., но сега то е толкова минимално, че направо можем да изключим солта от храненето си. За ориентация, една чаена лъжичка сол се равнява на 8 г, което е далеч над новата, препоръчителна норма. А тя е всъщност колкото добре познатата стара народна мярка, една щипка.

Досега препоръката се основаваше на „горна граница“, използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност, или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда. Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести.

Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място по смъртност в света.

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.

Променени са и препоръките за калия, който е естествена съставка на храни като бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 гр до 3,4 гр калий дневно според новите норми. Калият има обратен ефект на солта – той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments