Софтуерният бранш е против вдигането на максималния осигурителен доход

0
19
Евро, пари
Снимка: Pixabay

Софтуерният бранш е против вдигането на максималния осигурителен доход. Те настояват за спешна среща по въпроса с министъра на финансите Асен Василев и на труда и социалната политика Гълъб Донев, предаде „24 часа“. Това се посочва в нарочна писмо на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.

От неправителствената организация се противопоставят на лансираните идеи да се вдигне максималния осигурителен доход. Целта на подобно действие е да бъде намерен свободен финансов ресурс за повишаване на пенсиите. Според НПО-то това се прави без анализ на риска и на състоянието на бизнеса в момента у нас. От БАСКОМ считат, че в случая се прибягва до най-лесното решение, но то е неустойчиво, защото се посяга върху доходите на заетите, които са на светло, а именно такива били в софтуерната среда.

Към днешна дата в този сектор са заети над 34 000 души, които са висококвалифицирани. Те допринасят за държавния бюджет с 4% от Брутния вътрешен продукт. Именно това са и хората, които заплащат високи данъци и осигуровки на държавата. По данни на неправителствената организация един зает генерира приход за бюджета от 22 400 лева на година. Това било 300% повече от средното за страната.

Освен това от БАСКОМ са категорични, че позитивното развитие на софтуерния сектор не трябва да се разглежда като даденост. Напротив. За него трябва да се полагат ежедневни усилия, както и да има планиране.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments