София произвежда 40% от Брутния вътрешен продукт на страната

0
153
Метро
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

София произвежда 40% от Брутния вътрешен продукт на страната. Това показват данните от новия доклад „Икономически и инвестиционен профил 2019“ на Общинската агенция за инвестиции. Така столицата е най-голямата областна икономиката в България.

Тя се характеризира със значително по-висока от средната за страната инвестиционна активност. Половината от преките чуждестранни инвестиции в в България са именно в София. Към края на 2018 година столицата е привлякла 13 милиарда евро или около 9800 евро на човек, което е около три пъти повече от средната стойност за страната.

Основната част от инвестициите са в областта на услугите, предаде „Dnes.bg“. 37% от всички преки чуждестранни инвестиции са в тази сфера.

Освен това София се правя най-добре и с усвояването на средства от европейските фондове. До края на 2019 година са похарчени близо 4,2 милиарда лева.

Столицата се характеризира и с концентрация на висококвалифицирано население. В страната делът на хората с висше образование е 28%, докато в столицата е 51 на сто. Заетостта в София също е най-висока – 76% от тези на възраст между 15 и 64 години. Това е абсолютен рекорд за България.

Безработицата в столицата пък е най-ниска – едва 2,1%. Най-висок е делът на заетите в търговията и ремонтите на автомобили – близо 180 000 души, или 25% от общата заетост. Има сериозен ръст и на работните места в ИТ индустрията и професионалните дейности.

София предлага и добра инфраструктурна свързаност. Тук е най-голямото летище и единственото метро в страната, което обслужва около 380 000 души всеки ден и се разширява постоянно.

Столицата има и отличен интернет с много висока скорост. Данните показват, че три четвърти от населението на възраст между 16 и 74 години използва виртуалното пространство.

Друг плюс на София е предвидимата данъчна среда. Налозите в столицата не са променяни през последните осем години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments