Собствениците на санирания блок с щети за 250 000 лева ще съдят община Бургас

1
798
Юлиан Илиев и Николай Едрев
Юлиан Илиев и Николай Едрев

Сдружението на собствениците на санирания блок, за който бяха установени нанесени вреди от близо 250 000 лева, ще съди община Бургас. Това съобщи пред Искра.бг Николай Едрев.

Местната управа е завела дело за обезпечаване на доказателствата по член 207 от Гражданско-процесуалния кодекс в Районния съд. Изготвена е била нова експертиза от вещо лице.

Дело

От Сдружението на собствениците обаче твърдят, че то не е отишло на място, за да се запознае със състоянието на санирания блок. Експертизата е била направена изцяло по документи. Ето какво още каза пред Искра.бг Едрев:

„Община Бургас очевидно иска да обезпечи доказателства, които са налични на обекта. Освен това за тях има проведена техническа експертиза от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/, която всеки съд приема за доказана до обратното й доказване от ответната страна. Тук очевидно става въпрос за съвсем друго поведение от страна на община Бургас, която иска чрез проведена повърхностна експертиза да се оневини общината и съответно ответниците по делото за извършените нарушения и липсата на всякакъв контрол по отношение на обекта. Оттук нататък ние ще заведем граждански иск срещу общината за нанесените вреди на сдружението, като ще използваме всички доказателства, предоставени в доклада на финансовата инспекция и ще поискаме допълнителна експертиза, която да установи качеството на извършените строително-монтажни работи, в срок ли са извършени, имало ли е пропуснати неустойки от страна на община Бургас по договора с изпълнителя, както и една комплексна експертиза, която да докаже или да отхвърли твърденията на независима експертиза, каквато е тази на АДФИ.“

В доклада на АДФИ са констатирани нанесени вреди за близо 250 000 лева. От Сдружението на собствениците поискаха да бъдат конституирани като помагачи по делото, което е завела община Бургас, но съдът отказа. Според тях това е поредното доказателство, че местната управа не е на страната на хората.

Дело

„Община Бургас изпълнява според тях указанията на АДФИ, които са да заведе дело на строителя, с което да бъдат възстановени средствата от доказаната щета. Съответно те наемат вещо лице, което трябваше да направи експертиза на обекта, но тя се базира основно на документацията, която му е предоставена от строителя. Ние сме свидетели, че той не е стъпвал на обекта, за да направи експертизата. Имаме си опасенията и съмненията, че най-вероятно тя е манипулирана, което нас не ни учудва въобще, защото ние се опитваме през цялото време да докажем истинността за реално извършените строително-монтажни дейности и за качеството. Ние ще продължим да се борим със съдебни действия срещу община Бургас, защото в крайна сметка за нас тя е основният виновник за сегашната ситуация, защото тя управлява както финансите, така и осъществява контрола по санирането.“, обяви пред Искра.бг председателят на Сдружението на собствениците Юлиан Илиев.

От своя страна Едрев подчерта, че вече е било доказано по категоричен начин, че има количества материали, които са били завишени и не отговарят по никакъв начин на състоянието на обекта. Той даде пример, че според количествено-стойностните сметки на община Бургас и на строителя, които са актувани и платени, по перо „демонтаж на дървена дограма“ е в размер на 800 квадратни метра. Цялата дограма на обекта е 1100 квадратни метра. Според Едрев е невъзможно в днешно време да е имало толкова много дървена дограма, която да е била демонтирана. Той е категоричен, че по този начин стоят нещата и с много други пера. А ето и каква е крайната цел на Сдружението на собствениците:

„Крайната ни цел е да получим онова, за което Министерският съвет съвсем благородно ни е отпуснал целево средства за обновяване на сградата и ние държим те да бъдат разходвани единствено и само за саниране на сградата. След като не сме получили тази услуга, за което ние сме дали пълномощно на община Бургас, тя си е позволила от наше име и за наша сметка да изразходва нецелесъобразно средства.“

Делото, на което трябва да бъде разпитано вещото лице и неговият доклад да бъде приет или отхвърлен, беше отложено за 21 февруари, тъй като днес то представи четири нови и различни заключения, с които страните не са се запознали в законовия срок.

Дело

1
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
1 Коментирайте темите
0 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
1 Коментатори
Синко Пенчев Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Синко Пенчев
Синко Пенчев

Кой е този блок?