Смут сред мигрантите в Ел Пасо заради края на регламента Дял 42

0
46
Граница Мексико-САЩ.
Граница Мексико-САЩ. Снимка: Пиксабей

Хиляди мигранти се втурнаха към границата между САЩ и Мексико само часове преди да изтече срокът на действие на политиката на Тръмп, която даваше право на граничните власти да връщат назад искащите да влязат в Америка. Докато наближаваше моментът, в който регламентът, известен като Дял 42, трябва да изтече, снощи около 10 000 мигранти пожелаха да пресекат дългата граница (3218 км). Сега техният брой е рекорден, почти двойно по-голям от средния, наблюдаван само преди два месеца.

В изявление министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заяви, че властите са „подготвени за този преход“. Очевидци споделят, че малко преди крайния срок на регламента в граничния град Ел Пасо, Тексас, където импровизираните мигрантски лагери по улиците на града до голяма степен са били премахнати, е царяло привидно спокойствие. Въпреки това местните власти и хуманитарните организации са подготвени за напрегната ситуация, като някои се опасяват, че огромният приток от мигранти може да се окаже труден за контрол и организация. Кметът на града, Оскар Лесер, предупреди, че около 10 000 мигранти се намират от другата страна на Ел Пасо в Сиудад Хуарес, Мексико, в очакване на възможност да преминат отвъд.

Смята се, че по южната граница около 60 000 души чакат да преминат, съобщи началникът на граничния патрул Раул Ортис пред телевизия „CBS“.

„Запасяваме се с храна и консумативи, доколкото е възможно. Никой не знае какво да очаква и какви ще се окажат цифрите. За нас е трудно да се подготвим.“, твърди Никол Реулет, маркетингов директор на „Rescue Mission El Paso“, местен приют, в който се настаняват мигранти.

По официални данни вчера около 25 000 мигранти са били задържани от граничните сили за сигурност, което значително надвишава капацитета на съответните органи, които отговарят за това. За да се подобри организацията миграционните служители обявиха, че планират да пуснат мигрантите да си тръгнат и да им кажат да се явят отново в имиграционната служба в рамките на 60 дни. Това предложение обаче беше отхвърлено от федерален съдия във Флорида, като се очаква администрацията на Байдън да обжалва.

Преди изтичането на срока на действие на Дял 42 американските власти представиха редица нови мерки, насочени към спиране на потока от мигранти, включително откриването на регионални центрове за обработка на документи в Латинска Америка и по-широкото използване на мобилното приложение CBP One за резервиране на срещи между мигранти и миграционни служители. Много от мигрантите обаче ще бъдат изправени пред сериозни правни предизвикателства. Нелегално преминалите ще бъдат депортирани в родната си страна или в Мексико, ще им бъде забранено да влизат отново в САЩ в продължение на най-малко пет години и ще бъдат „считани за лица, които не отговарят на условията за предоставяне на убежище“. Докато беше в сила Дял 42, нямаше толкова тежки последици за мигрантите. В по-дългосрочен план отмяната на Дял 42 вероятно ще се превърне в спорен политически въпрос в САЩ. Републиканците от Камарата на представителите например вече обмислят пакет от законопроекти в областта на имиграцията, въпреки че те имат малък шанс да бъдат одобрени в контролирания от демократите Сенат.

Броят на мигрантите, чакащи на границата на САЩ, рязко нарасна след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари 2021 г., отчасти поради икономически проблеми, несигурност и политически репресии в страни, включително Венецуела, Куба и Никарагуа. От началото на управлението му са арестувани рекордните 4,6 милиона души, преминали незаконно границата. Вече от десетилетия насам САЩ не са приемали двупартийна цялостна имиграционна реформа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments