Смениха важно съоръжение на Атанасавското езеро в Бургас

0
181
Атанасавското езеро
Атанасавското езеро. Снимка: Община Бургас, Архив

Съоръжение на Атанасавското езеро в Бургас, което е от голямо значение за добива на сол в нашата страна, е било ремонтирано с европейски средства. Главният шлюз, захранващ езерото с морска вода, е от много важен за флората и фауната на солената лагуна. Това е станало по инициатива на орнитолози и еколози.

Морската сол може да се добива от две места в България – Бургаските солници и Поморийското езеро. На тези места солеността на водите е около 1,8%. Ролята на шлюза е чрез него да се осигурява сигурността на соленото езеро и поддържане на естествените екологични процеси. Деян Томов, който е главен технолог в „Черноморски солници”, сподели пред „NOVA“:

„Основната му роля е да се регулира количеството вода, което постъпва и това е много важно условие за поддържане на параметрите ниво и соленост от цялата система басейни, които са в солниците. Средногодишния добив на солниците изцяло зависи от климатичните условия и той е от порядъка на 40 хиляди тона„.

В миналото солта е била наричана бялото злато. Тя е почти единственият и универсален консервант и антисептик, която има пряка връзка с живота на множество организми. Благодарение на нея се образува лечебната кал и луга, която е предпочитана от много туристи всяко лято по нашето Черноморие. За орнитолозите въпросният шлюз е „сърдечната клапа” в „кръвоносната система” на Атанасовско езеро.

Екологът Радостина Ценова посочи, че солеността е важна както за хората, така и за обитателите на езерото – над 330 вида птици, безгръбначни и солничното раче. Солничното раче живее единствено тук и е основната храна, от която зависи оперението на розовото фламинго. То от своя страна съжителства с колонии от розови и къдроглави пеликани. Птицата живее от няколко години в Атанасовско езеро. Отделно има и над 20 застрашени вида в световен мащаб.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments