Смъртоносен пожар избухна в склад за боеприпаси в Чад

0
22
Експлозия.
Горска експлозия. Снимка: Пиксабей

Неизвестен брой хора са загинали, а други са били ранени, след като в склад за боеприпаси в Чад е избухнал огромен пожар, предизвикал големи експлозии, съобщиха висши правителствени министри, предава „BBC“.

Министърът на външните работи Абдераман Куламала заяви, че пожарът е станал във военен склад в района на Гуджи в столицата Нджамена. Президентът Махамат Идрис Деби изпрати съболезнованията си на жертвите и техните семейства, без да уточнява броя на жертвите.

На видеоматериал, който не е проверен от „BBC“, се вижда как взривове осветяват нощното небе. Свидетели твърдят, че те са били чути на километри разстояние.

Оръжейният склад в Гуджи е основният арсенал на страната и се намира в северната част на града, близо до военния щаб, френска военна база и летището.

Журналисти, работещи за информационна агенция АФП, заявиха, че пожарът е предизвикал изстрелване на оръжия във въздуха. Имало е „взривове на боеприпаси от всякакъв калибър“, заяви за агенцията и френски служител, пожелал анонимност.

Жител на града коментира пред информационна агенция „Ройтерс“, че е видял трима ранени на улицата, а друг каза, че негов съсед е бил убит. Мустафа Адум Махамат разказа:

„Силни взривове ни събудиха.“

„Къщата ни се тресеше, сякаш някой стреляше по нас. След това видяхме голям пожар във военния лагер, дим и неща, които се взривяваха във въздуха“, продължи мъжът и добави:

„Видяхме артилерия да прелита над нас.“

Куламала, министър на външните работи и говорител на правителството, призова обществеността да запази спокойствие след експлозиите.

След полунощ президентът Деби написа във Facebook:

„Мир на душите на жертвите, искрени съболезнования на опечалените семейства и бързо възстановяване на ранените.“

Причината за пожара все още не е известна, а президентът обеща разследване.

Контрера: След като мост едва не погуби млада жена в София, камъните вече летят по главата на Терзиев

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments