Служители в ТЕЦ „Бобов дол“ излязоха на протест срещу Плана за справедлив преход

0
36
ТЕЦ
ТЕЦ "Бобов дол". Снимка: Искра.бг

Служители на ТЕЦ „Бобов дол“ излязоха на протест в обедната си почивка. Към тях се присъедениха и миньори от рудник „Открит въгледобив“. Причина за недоволството – предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 г. Работниците обвиниха политиците, че действията им са прибързани и преднамерени. Те настояха ТЕЦ-ът да работи до 2038 г.

Затварянето на Централата означава до 3000 души, както и още толкова специалисти и служители от енергийния сектор в Югозапада, да останат без работа и препитание. По този начин област Кюстендил ще излезе начело в статистиката по безработица. Изготвен е регионален план за справедлив преход, но той не предлага алтернатива или устойчива ангажираност на тези хора. По този повод синдикалистът Иво Димитров коментира пред „БНР“:

„Предлагат за миньорите да бъдат шивачи и обущари, за енергетиците – да бъдат овощари, да бъдат санитари на ранените войници на украинския фронт. Това господа управляващите предлагат на вас – на всички нас, които сме енергетици. Смях, позор и унижение за енергетиката като цяло и в частност за хората, които работят в нея.“

Енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол“, тези от Перник и мини „Марица“-Стара Загора са се обединили и обмислят протестен поход до столицата и до институциите, от които зависи съдбата на въглищните централи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments