Служители на БАБХ са извършила 1736 проверки през летния сезон по Черноморието

0
19
All inclusive
Услуга "All inclusive". Снимка: БАБХ

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ e извършила 1736 засилени проверки в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива, които се намират в хотелски комплекси и туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“ на териториите на Варна, Бургас и Добрич.

Инспекциите, свързани с летния туристически сезон по Черноморието, са обхванали периода 1 юни-15 септември. От реализираните 1736 проверки, 72 са по сигнали и жалби на граждани.

Възбранени и насочени за унищожаване са 135 кг храни от животински произход заради липса на етикети или с изтекъл срок на годност, както и 37 кг храни от неживотински произход поради неспазване на указаните от производителя условия или с изтекъл срок на годност.

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти, също 29 акта и 151 предписания относно лоша хигиена, обекти без регистрация по Закона за храните, неспазване на изискванията относно етикетиране на храни, храни с изтекъл срок на годност, несъответствия по сграден фонд и други.

При проверките служителите от „Контрол на храните“ са се фокусирали върху коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и извършване на проследимост на техните доставчици, както и дали са осигурени подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, подходящо работно облекло и лични предпазни средства. В обектите за обществено хранене е извършвана проверка дали работниците имат редовно заверени лични здравни книжки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments