Случайно: Тракторист откри гроб от римско време край Попово

3
4644
Гроб
Гроб. Снимка: Исторически музей-Попово

Тракторист откри случайно зидан гроб от римско време край Попово. Екипът на Историческия музей в града документира и временно го покри. Той е напълно запасен и е намерен случайно при есенна обработка на земеделска земя на територията на община Попово, информираха от музея в социалните мрежи.

Гроб
Гроб. Снимка: Исторически музей-Попово

Предполага се, че гробът е част от некропол. Вчера той е документиран и временно покрит с дифузионна мембрана и геотекстил. Специалистите са категорични, че датировката му е към II-III век. Описани са тухлите и градежът.

Гробът е засечен случайно от тракторист, извършващ дълбока оран на 17 ноември. Машината закача каменна плоча и се открива зидания гроб. Уведомени са били специалистите от музея, които веднага отиват на място, но поради късния час, ранното смрачаване и неблагоприятните метеорологични условия не успяват да изпълнят много от задачите. Открити са части от човешки череп, долни крайници и костици от стъпала.

Намеренията на ръководството на Историческия музей в Попово са да бъдат осигурени средства за извършване на геофизическо проучване на участъка. Предположенията са, че некрополът заема площ около 30 дка.

Абониране
Известие от
guest
3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Кени
Кени
7 дни по-рано

кой знае иманярите кога са минали и са ошушкали всичко ценно…

kkk
kkk
6 дни по-рано
Reply to  Кени

е не тебе ше те чакат

Ринсуинд
Ринсуинд
7 дни по-рано

Тоя тракторист да не си пие ракията от златна чаша довечера само 😀