СЛРБ: Ловците могат да решат проблема с мечките в Габровско

0
38
Мечка
Мечка. Снимка: Скрийншот от видео на Mete Deniz, Facebook

Експерти и представители на различни отговорни институции от областите Габрово и Ловеч умуваха заедно как да бъде решен проблемът със зачестилите набези на мечки в населените места от региона, предаде „БТА“.

Специално внимание бе обърнато на Актуализираният национален план за действие за вида кафява мечка 2022-2032. Това е и основният документ, определящ рамката, на която ще стъпят бъдещите решения за управление на мечите популации в следващото десетилитие у нас.

Кметовете от засегнатите населени места споделиха, че притесненията им за здравето и сигурността на населението стават все по-сериозни, а материалните щети в момента са най-малкият проблем. По думите им мечките все по-малко се притесняват от хората и автомобилния трафик, като спокойно се разхождат в селата и кварталите. Често те нападат и разкъсват домашни животни, за да се изхранят, а хората се притесняват, че също могат да станат обект на набезите им.

Според представители на Съюз на ловците и риболовците /СЛРБ/ в България именно ловът е най-важният фактор за разрешаване на казуса. На срещата те посочиха различни практики от различни държави по света, както и от съседна Румъния, където след 29 смъртни случая и стотици ранени и пострадали от мечки хора се взети по-адекватни мерки за разрешаване на проблема.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че липсата на регулация води до това, че хората взимат нещата в свои ръце и залагат капани или примамки с отрова, които водят до смъртта на много мечки и други видове хищници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments