Сливенската окръжна прокуратура задържа петима, обвинени в ОПГ за трафик на мигранти

0
208
Добрев, Величков, Гангалов
Слав Добрев, Димитър Величков, Веселин Гангалов. Снимка: Окръжна прокуратура-Сливен

Петима са били задържани за 72 часа. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група /ОПГ/, свързана с подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават незаконно през страната. Ръководството на досъдебното производство се осъществява от Сливенската окръжна прокуратура.

По време на разследването е установено, че ОПГ е действала от началото на 2021 г. досега на територията на областите Сливен, Ямбол и Бургас. Участниците в групата, с помощта на автомобили, основно леки, са осъществявали превоз и подпомагане за преминаване през територията на страната на чужди гражданин, които са проникнали в България в нарушение на закона.

Установено е, че срещу заплащане чужденците са транспортирани от места, намиращи се във вътрешността на страната, основно в територията на област Бургас, до други места във вътрешността на страната.

При проведена мащабна спецоперация, в която участие са взели оперативни служби от МВР и ДАНС, част от участниците в групата са арестувани, докато транспортират чужди граждани. При задържането им е оказана съпротива спряно полицейските служители.

При условията на неотложност са извършени множество претърсвания в имоти и коли на участниците в групата. Иззети са 10 автомобила, с които е осъществявано транспортирането. Открити и иззети са множество регистрационни табели на други коли.

По отношение на 9 лица са повдигнати обвинения за участие в ОПГ. С постановление на наблюдаващия прокурор пет от тях са задържани за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Сливен да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петте лица.

Информация за разследването, което продължава, предоставиха на медиите административният ръководител на Окръжна прокуратура-Сливен прокурор Веселин Гангалов, директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков и началникът на сектор БОП-Сливен главен инспектор Слав Добрев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments