След заплахата на Ердоган да пусне бежанците: 10 000 души ще охраняват външните граници на ЕС

0
18
Европейски съюз, флаг. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

След отправената от турския президент Реджеп Таийп Ердоган заплаха да пусне сирийските бежанци към Европа, Брюксел реагира със спешни мерки. Съветът на ЕС одобри предложението на ЕК европейската гранична служба Фронтекс да разполага с 10 000 служители до 2027 година. Те ще бъдат ангажирани с охраната на външните граници на Общността. За да влезе в сила това решение, то трябва да бъде одобрено и от Европарламента, предаде „Дир.бг“.

Освен това Фронтекс ще има допълнителни възможности да оказва помощ на държавите от ЕС при опазването на техните граници, връщането на незаконни мигранти и сътрудничеството с трети страни. Агенцията ще предоставя подкрепа по искане на съответната държава или по своя собствена инициатива.

Решението на Съвета на ЕС ще влезе в сила от 2021 година, като бройката от 10 000 служители ще бъде достигната постепенно в рамките на следващите шест години.

Това не е първият случай, в който турският президент отправя заплахи към Европа. През октомври той обяви, че ще залее континента с бежанци, ако не спрат критиките за военната операция, започнала в Северна Сирия.

„Анкара няма да приеме никаква критика по отношение на военните си операции в Сирия.“, посочи той, твърдейки, че операцията „Извор на мира“ е стартирана за борба с десетки терористични групи, които „се скитат свободно в Североизточна Сирия, без да срещат никаква съпротива.“.

До момента обаче споразумението между Европейския съюз и Турция за мигрантите се спазва стриктно. Българският премиер Бойко Борисов многократно е обявявал, че то е от изключителна важност за нашата страна, защото ако Ердоган пусне сирийските бежанци, те ще минат именно през България. В южната ни съседка в момента има 3,6 млн. мигранти. Според редица анализатори обаче, отправяйки заплахи, Ердоган блъфира и на практика няма реалност Европа да бъде залята от нова бежанска вълна.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от