След трагедията във МБАЛ-Враца: Разследването продължава, предстоят разпити

0
194
Починала жена
Починала жена. Снимка: Скрийншот от видео

Аутопсия ще покаже точната причина за смъртта на жената в Спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца. Това става ясно от прессъобщение на Врачанската окръжна прокуратура, откъдето уточняват, че са се самосезирали още вчера и е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление. Деянието е квалифицирано по чл.123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Вчера са били разпитани свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ-Враца.

С оглед необходимостта от изготвяне на съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта на пострадалата, предстои извършване на ексхумация и аутопсия.

Допълнителните действия по разследването продължават и днес.

В кратки срокове следва да бъдат разпитани нови свидетели, в т.ч. длъжностни лица от структурите, относими към инцидента. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители, вкл. вътрешни правилници и задължения на съответните медицински лица в МБАЛ-Враца. Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата.

Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК – Враца относно констатираното по случая.

Въз основа на получената информация в хода на досъдебното производство ще се предприемат допълнителни действия от страна на разследващите органи при Окръжен следствен отдел на Окръжната прокуратура във Враца.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments