След снега: Десетки населени места продължават да са без електричество

0
164
Врачанско село
Снимка: Скрийншот от репортаж на NOVA

След първия паднал по-сериозен сняг у нас десетки населени места продължават да са без електричество. Вече трети ден в Ловешко ситуацията е критична. Някои от населените места нямат и вода, защото няма ток за ВиК помпите. Клетките на мобилните оператори също не работят. Едни от най-засегнатите села са Стефаново и Дъбрава, предаде „NOVA“.

Затворен през този уикенд ще остане и хотелският комплекс в архитектурния резерват „Старо Стефаново“ край Ловеч заради липсата на електричество. Не работят и помпите, които захранват селото с вода. Всички резервации са били отменени. Проблемът обаче е по-сериозен от липсата на туристи. Хотелиерът и ресторантьор Иван Иванов разказа, че има скъпи електроуреди и част от тях са изгорели. Освен това вътре е съхранявал домашни продукти, които са се развалили и загубите му ще са сериозни.

Подобна е ситуацията и във врачанското село Горно Пещене. Една от неговите жителки е Христина, която е майка на дете с увреждане. Вече две нощи тя го гледа на свещи. Телефонът й вече няма покритие, а от днес и батерията му е паднала. Така, ако се случи нещо с детето й, майката не може да позвъни на спешния телефон 112.

Ето какво каза тя:

„Недай си, Боже, посред нощ гърч да получи. Нито линейка може да викнем, нито комшия можем да викнем да ни закара.“

От ЧЕЗ са казали, че електрозахранването трябва да бъде възстановено до сряда.

Бойко Чавдаров, който е мениджър управление на активи в компанията, обяви, че срокове не могат да бъдат поставени. Работи се за пълното отстраняване на проблема. Той съобщи, че има уверение от хората по места, че до края на деня на ниво средно напрежение ще бъде възстановено захранването.

Паралелно с липсата на ток инкасаторите бяха тръгнали по домовете на хората, за да отчитат сметките. Това предизвика недоволството на местните, които стоят без ток, а част от тях – и без вода.

От електроразпределителното дружество обявиха, че общо 14 населени места са все още без електричество. А над 120 души работели на терен.

Зам.-кметът на Ловеч Даниел Колев съобщи, че се разчистват и паднали, и повалени дървета и клони от пътната мрежа и улиците на града, но всички пътища са проходими при зимни условия и за щастие няма бедстващи хора.

От републиканската пътна мрежа все още затворени заради навявания са Троянският проход и пътищата Шипково – Рибарица, Деветаки – Брестово.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments