След смъртта на Елизабет II: В Антигуа и Барбуда обмислят референдум, за да станат република

0
16
Флаг на Антигуа и Барбуда
Флаг на Антигуа и Барбуда. Снимка: Pixabay

В Антигуа и Барбуда ще има референдум дали да станат република след смъртта на кралица Елизабет II. Това обяви премиерът на страната Гастън Браун, предава „BBC“. По думите му допитването може да се проведе в рамките на три години и подчерта, че този ход „не е акт на враждебност“.

Коментарът на министър-председателя идва, след като Чарлз III официално беше обявен за крал и държавен глава на карибската нация. Той добави, че ще проведе референдума, ако бъде преизбран следващата година. Според последните данни най-вероятно Браун ще спечели предстоящия вот, тъй като партията му държи 15 от 17-те места в Камарата на представителите.

„Мисля, че повечето хора дори не са си направили труда да помислят за това“, каза Браун пред „ITV News“.

По-рано Австралия изключи подобно гласуване през следващите четири години. Смъртта на кралицата пак разпали дебата за монархията в държавата, а премиерът й Антъни Албанезе, който беше избран през май, е републиканец. Той изключи подобно допитване през първия си мандат и обясни пред „Sky News“, че „по-големите въпроси за нашата конституция не са за този период“.

„Това е период, в който споделяме скръбта, която толкова много австралийци изпитват в момента, показвайки нашето дълбоко уважение и възхищение към приноса на кралицата към Австралия“, каза Албанезе.

Освен в Обединеното кралство, крал Чарлз III е държавен глава в 14 държави – Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Соломоновите острови и Тувалу. Много от тях обаче преразглеждат ролята на монархията, подобно на Браун, който отбеляза, че превръщането в република ще бележи „последната стъпка за завършване на кръга на независимост, за да станем наистина суверенна нация“.

През 2021 г. първият президент на Барбадос положи клетва, след като кралицата беше отстранена като държавен глава от парламента на страната. 72-годишната Сандра Мейсън, генерал-губернатор на острова от 2018 г., беше избрана за държавен глава на нацията след гласуване в парламента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments