След скандала с „Евролаб 2011“: Ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево“ се подобрява, благодарение на Бачийски и ОЗБГ

0
570
ГКПП
ГКПП "Капитан Андреево". Снимка: Искра.бг

Граничният контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ „Капитан Андреево“ е сред най-големите в света по брой пътници и количество товари, преминаващи през него. Според данни от 2008 година той е вторият по натовареност сухопътен граничен пункт в света и най-натовареният в Европа. През него преминават както леки коли и автобуси, така и тежкотоварни автомобили.

Наскоро избухна скандал с фирма „Евролаб 2011“. Към момента е установено, че на 31 декември 2021 година тогавашният заместник-изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ инж. Николай Роснев подписва нов договор за наем с „Евролаб 2011“ въпреки заповедта на земеделския министър Иван Иванов да не се сключват нови. Според силата му въпросната фирма се превръща в единствен оператор на помещения за подготовка на храни и стоки от животински и растителен произход за извършване на граничния ветеринарен и фитосанитарен контрол.

На 4 април 2022 година премиерът Кирил Петков посети граничния пункт. След визитата началникът на кабинета му съобщи, че работата на частната фирма на пункта е формална, а мястото, където трябва да се извършват фитосанитарният и ветеринарният контрол, е по-чисто от болнично отделение, което означава, че никога не е влизало животно за изследване.

Малко след това инж. Роснев беше отстранен от длъжност. Интересен е фактът, че на другия ден, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ започна проверка за конфликт на интереси на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, който отговаря за БАБХ и контрола на вноса на храни по границите.

Помещение на БАБХ
Помещение на БАБХ. Снимка: Искра.бг

Договорът между БАБХ и „Евролаб 2011“ е прекратен на 19 май2 дни, след като управителят на фирмата Васил Димитров разпространи отворено писмо, в което заяви, че през февруари с него е влязъл в контакт „човек, близък и пряко свързан с известен български бизнесмен, чието име се свързва с организираната престъпност от времената на прехода“. Той му съобщил, че въпросният бизнесмен иска „да сложи ръка“ на бизнеса му. Предложил му да го продаде на цена, определена от него. Именно негов сигнал предизвиква и заседание на Антикорупционната комисия в Народното събрание. То беше закрито, но след него стана ясно, че са били споменати олигарси, подкупи и дори е имало заплахи за живота на зам.-министър.

Преди броени дни председателят на Антикорупционната комисия в Народното събрание Михал Камбарев описа ситуацията – ГКПП „Капитан Андреево“ не е просто граница на България, но и външна на Европейския съюз, тоест целият внос на зеленчуци за Германия от Турция, например, преминава през частна фирма, която, в една стая без камери, решава дали да минете. Той твърди, че през изминалите 10 години фитосанитарният контрол на границата е при едни и същи хора, макар и при 2 различни юридически лица. „Интерпред Евролоджистик“ е предишната компания, оперирала като лабораторията през 2012 г. Като част от нея е и Димитров, сега управител на фирма „Евролаб 2011“.

По груби изчисления, направени на базата на таксите, които частната фирма събира, от това държавата търпи загуби в размер на 200 млн. лева. Камбарев посочи още, че „Евролаб 2011“ взима такси за разтоварване – нужно действие, за да се направят лабораторните проби за животински и фитосанитарен контрол, на 3 места по 488 лева, а отчита по 60 лева към бюджета.

Камбарев каза още, че е било оказван сериозен натиск върху директора на БАБХ /проф. д-р Христо Даскалов/, депутати и зам.-министъра на земеделието Иван Христанов. Самият проф. Даскалов добавя, че човек, с когото се познава доста добре, му е предложил папка с пачки, „за да не се пипа нищо по границата“. Твърденията са за 6 млн. лева на годишна база. Ако наистина държавата би взимала 50 млн. лева годишно, това означава, че тези 6 млн. може би представляват около 10% от бизнеса на частен оператор

Чакащи шофьори пред помещение на БАБХ
Чакащи шофьори пред помещение на БАБХ. Снимка: Искра.бг

И така допреди няколко месеца, в продължение на 10 години, работата на пункта е вървяла гладко, защото са били погазвани законите, наредбите, имало е нарушения и корупцията е надделявала, и по този начин всичко е вървяла бързо и лесно. Сега обаче държавата си влиза в ролята, разкрива схемата и иска да предприеме действия, така че да върне реда и закона.

Как се случват нещата? Един тежкотоварен камион преминава през „Гранична полиция“ и през пункта на Агенция „Митници“. Зависи каква стока превозва – може да е с животински произход, растителен произход, хранителни продукти или например техника. При първите три случая той трябва да премине през фитосанитарен контрол, да се попълнят документи и да се платят определени такси. Доскоро на територията на ГКПП „Капитан Андреево“ е имало една единствена фирма, която години наред е осъществявала тази дейност и не е била допускана друга нейна конкуренция. Работата й е била подпомагана от различни институции и корумпирани държавни служители. През годините е имало фирми, които са искали да се включат в контрола, но техните представители са били заплашвани и не са успявали да се преборят със схемите.

ГКПП "Капитан Андреево"
ГКПП „Капитан Андреево“. Снимка: Искра.бг

В момента държавата се опитва да преустанови несправедливостта и са били предприети действия, така че и други фирми да упражняват тази дейност при напълно равни условия, за да няма „наши и ваши“.

Оказва се, че много държавни служители, опериращи на ГКПП „Капитан Андреево“, са били зависими от „Евролаб 2011“. И сега, когато БАБХ влиза в ролята си, въпросните работници започнали със саботажи – да забавят документи, да всяват напрежение и това да доведе до конфликти между шофьорите и служителите. Въпреки това промените са очевидни и от април текат плавни процеси в правилната посока.

Константин Бачийски. Снимка: ПП СЕК
Константин Бачийски. Снимка: ПП СЕК

Човекът, който е направил най-много, за да се случват правилно нещата и всичко да бъде в ред, е Константин Бачийски. Припомняме, че той от години се бори с корупцията. Няколко мандата е бил общински съветник в Бургас, а сега е депутат от 47-ото Народно събрание /НС/. Родолюбивият българин има собствен IT бизнес, който оперира в десетки държави и това го прави независим, тоест никой не може да го купи и той работи изцяло в обществения интерес и в този на България.

От около седмица Бачийски се намира на ГКПП „Капитан Андреево“ и благодарение на него през това време ситуацията се е променила осезаемо, и бързо е придобила съвсем друга посока – на законност и равнопоставеност. Има още много работа, основите са положени и е въпрос на време този граничен пункт да започне да функционира по възможно добрия и законен начин, и респективно да работи в полза на държавата, а не само за една единствена фирма.

Няколко дена, след като Бачийски е пристигнал на ГКПП „Капитан Андреево“, се е обърнал към представители на „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ дали могат да се включат за подобряването на дейността на пункта. От родолюбивата организация веднага са реагирали, изпращайки няколко души.

ГКПП "Капитан Андреево"
ГКПП „Капитан Андреево“. Снимка: Искра.бг

Благодарение на Бачийски, ОЗБГ, техни съмишленици, както и със съдействието на определени държавни служители от различни институции, които искат да преборят корупцията и пунктът да заработи по законоустановения ред, ситуацията се е подобрила значително.

Представители на ОЗБГ коментираха пред Искра.бг, че след тяхната намеса е бил оптимизиран целият работен процес. В резултат на това вече няма такова струпване на тирове, няма задръствания и изнервени шофьори, отварят се нови гишета, поставят се ПОС терминали. Обработването на документи и такси става по-бързо. На въпрос какво са заварили на ГКПП „Капитан Андреево“ при пристигането си там, Стефан Петров отговори:

„Боклуци, много човешки боклуци! Беззаконие, което е процъфтявало дълги години и което е било налагано от частник, разбира се със съдействието на неработещи инситуции и корумпирани държавни служители. Всичко това се е случвало по време на управлението на ГЕРБ и техните ортаци от ДПС. Има държавни служители, които искат да работят и не се поддават на корупцията, но са „смачкани“ от техни началници и заставени да обслужват частни интереси.“

По време на престоя си представителите на организацията са наблюдавали работния процес на пункта дали протича по законоустновения начин и са оказвали съдействие при различни ситуации, възникнали по време на работата, както и при опити за външна намеса в дейността на служителите или опити да бъдат заплашвани. Имало е случаи и да предотвратяват изкуствено съзадено напрежение от чуждестранните шофьори на тировете. По думите на Петров това напрежение е било инициирано от български граждани, които са служители в частна фирма, извършваща дейност на пункта.

„Като цяло срещнахме съдействие от страна на служителите на ГКПП „Капитан Андреево“. Дълги години са правили каквото си искат, но видяха, че сега това не може да продължава повече и ако не окажат съдействие ще станат клиенти на различни институции, и започнаха да съдействат, колкото и да им е неприятно.“, добави Петров.

Представители на ОЗБГ ще останат на пункта, колкото е нужно, за да се нормализира обстановката и да започне да се работи по закон, а не както е било досега – заради повелята на някой частник или корумпиран държавен служител.

Бисер Русимов на ГКПП "Капитан Андреево"
Бисер Русимов на ГКПП „Капитан Андреево“

Експерти твърдят, че в продължение на 12 години държавата е била ограбвана, добави Бисер Русимов от ОЗБГ. Той сподели, че докато е бил на ГКПП „Капитан Андреево“ в процеса на работата е станал свидетел на множество саботажи от страна на служители на „Евролаб 2011“.

„В момента се намесва една стройна организация и един вид те да покажат, че без тях едва ли не, не може да се справи никой, което съвсем не е така.“, обясни Русимов.

Благодарение на Константин Бачийски, ОЗБГ и съмишленици се отварят нови гишета, допълнителни ПОС терминали за плащане, за да може целият този поток от тирове да се обслужва по-добре, потвърди и Русимов. Той отчете, че в рамките на 3-4 дена много неща са се подобрили и уверява, че обстановката ще стане значително по-благоприятна. Чуйте цялото интервю на родолюбивия българин в аудиофайла:

Интервю с Бисер Русимов

Константин Бачийски е част от Антикорупционната комисия в 47-ото НС, а ОЗБГ – от Обществения съвет към НС с област на компетентност „Антикорупция“. Усилията, които родолюбивите българи са вложили за краткото време, през което се намират на ГКПП „Капитан Андреево“, показват очевидни резултати и се вижда как корупцията там започва да избледнява. Целта им е случващото се да бъде в полза на държавата, а да не се обслужват частни интереси, свързани с определена фирма и обвързани с управлението на България през изминалите близо 15 години, в което участваха две политически партии – една, която управляваше гласно и втора – етническа, която властваше в сянка.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments