След сигнал за тормоз над стари хора, домът в „Драгалевци“ затваря

0
21
Пенсионер
Пенсионер. Снимка: Pixabay

Домът за стари хора в „Драгалевци“ ще спре да действа от 1 януари 2022 година, заяви Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.

Това стана след като близките на 90-годишен мъж, сигнализираха как са го прибрали със синини и охлузвания. Местни жители споделиха, че по цял ден оттам се чували писъци и викове за помощ. От Агенцията за качество на социалните услуги са се самосезирали след множество сигнали. Иванова коментира пред „NOVA“:

Но това не е първата проверка, която правим в този дом. През август проверихме още 49 частни домове за стари хора, това се прави за първи път в България. Установихме, че не се спазват стандартите за качество на социалните услуги. Направихме предписания. Но тогава не установихме насилие. Имаше стари хора, хора с деменция и шестима с психични разстройства. Това е абсолютно недопустимо по правилата.

Предписанията са били издадени, срокът за изпълнението им е бил в края на септември. Последвала е и втора проверка. Иванова разясни, че предписанията не са били изпълнени и е бил издаден акт. Със случая за насилието са запознати и органите на МВР, които също са участвали в проверката. Тя уточни, че и от полицията са се самосезирали. Жената допълни:

Съгласно закона до 31 декември всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments