След ремонт с европейски средства: Влакове в България ще пътуват със 160 км/ч

0
12
Влак
Влак. Снимка: Искра.бг

Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните дейности на жп линията Оризово-Михайлово, част от линията Пловдив-Бургас, която се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година“.

Ремонтните дейности в участъка стартираха през май 2021 година и са част от плановете за увеличаване на достъпността, бързината и екологията, към които се стреми Европейският съюз при реализирането на мащабни проекти за реконструкция и модернизация на жп сектора в България.

„Всичко това е за хората. Екологично чисто е и запазва нашата околна среда. Искаме да намалим с 90% нивата на въглероден диоксид в транспорта в Европа до 2050 г. Един от начините да го постигнем е именно жп транспортът. Европейските инвестиции в българската транспортна инфраструктура са от изключителна важност за повишаване на сигурността, бързината и удобството на пътниците“, коментира представителят на Европейската комисия Агнес Монфре.

Реконструираният участък край Чирпан е с дължина 37 километра и вече е изградена двойна железопътна линия по трасето.

„Първо ще постигнем по-висока скорост на движение на влаковете – средната скорост на движение от Пловдив до Бургас ще бъде 145 км в час. На първо място безопасност, на второ място – екология“, изтъкна предимствата на реконструкцията и министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски. „Железопътният транспорт е най-екологично чистият транспорт и е абсолютен приоритет на Европейския съюз, в това число и на България, като член на ЕС“, обяви Иван Бакалски, ръководител на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“.

Проектът предвижда изграждане на нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан. Грижата за културното наследство е също част от съпътстващите дейности по оперативната програма. Край Чирпан са открити шест археологически обекта от различни епохи, които са проучени от археолозите. Археологът Петър Лещаков:

„Те датират от VI-то хилядолетие преди Христа до 14 век от новата ера, тоест от времената на Второто българско царство.“

При ремонтите на гара в Стара Загора пък бе открита капсула на времето, вградена в строежа на сградата преди повече от 40 години. Тя ще бъде запазена и върната на мястото си с ново послание към следващите поколения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments