След потвърждаване на победата му Джо Байдън заяви, че е „време да се обърне страницата“

0
92
Байдън
Снимка: Facebook

Джо Байдън заяви, че е „време да се обърне страницата„, след като победата му на президентските избори беше потвърдена от Американската Избирателна колегия. В официална реч след изявлението той обясни, че американската демокрация е била „атакувана, тествана и заплашена„, но в крайна сметка „се е оказала устойчива, истинска и силна„. Той разкритикува опитите на напускащия президент Тръмп да анулира резултата и заяви, че „волята на хората е надделяла“. Потвърждаването на победата беше една от стъпките, необходими на Байдън, за да встъпи в длъжност, предаде „BBC“.

Според американската система гласоподавателите всъщност гласуват за „специални избиратели, които от своя страна официално гласуват за кандидатите за президентския пост седмици след изборите. Демократът Джо Байдън спечели надпреварата през ноември с 306 гласа срещу 232 гласа за републиканеца Доналд Тръмп. Президентът Тръмп, който изглежда постепенно се примирява с развоя на събитията, до момента не е коментирал. Малко след гласуването на Избирателната колегия той обяви в Twitter напускането на главния прокурор Уилям Бар, който заяви, че няма доказателства за мащабни измами при изборния процес, въпреки твърденията на държавния глава.

По време на своята реч в Делауеър, Байдън похвали „обикновените мъже и жени„, които отказаха да бъдат тормозени, позовавайки се на усилията на президента да постави под въпрос и анулира резултатите от надпреварата, прилагайки неистинни правни предизвикателства, които бяха отхвърлени от съдилищата в цялата страна. Байдън каза още, че е време нацията да „обърне страницата, както е правила през цялата история на САЩ, да се обедини и да се излекува„.

Какво се случи в Избирателната колегия?

Обикновено избирателите не получават толкова голямо внимание, но тази година, заради действията на Тръмп, гласуването в отделните щати беше в центъра на вниманието. Неизменно демократичната Калифорния, със своите  55 избиратели, беше един от последните щати, които гласуваха вчера, като това помогна категорично на Байдън, осигурявайки му  необходимите 270, с които потвърди победата си.

Повишена сигурност беше въведена в някои щати, включително Мичиган и Джорджия, преди гласуването, което се проведе в столиците на щатите и във Вашингтон. В Мичиган – ключов щат за крайния резултат, в който Байдън също спечели подкрепа, бяха отправни „достоверни“ заплахи за насилие, което наложи временното затваряне на бюрата, в които се извършва анализа на гласовете.  Гласуването в сградата на Капитолия продължи мирно, въпреки че група републиканци се опитаха да влязат вътре, за да повлияят на вота в тяхна ползва, но не бяха допуснати.

В изявлението си Байдън определи тормоза от страна на някои високопоставени лица след изборите като „недобросъвестен“ и добави: „Искрено се надявам, че никога повече няма да станем свидетели как някои хора са подложени на заплахи и злоупотреби, както се случи по време на тазгодишните избори.“ Бъдещият държавен лидер също така отбеляза, че е имал същия брой гласове в колегията, с които Тръмп се похвали, че е спечелил убедително през 2016 г. Байдън подчерта, че е спечелил и народния вот, нещо, което Тръмп не успя да постигне преди четири години. Републиканският сенатор Ламар Александър заяви:

Президентските избори приключиха. Отделните щати потвърдиха гласовете. Съдилищата разрешиха споровете. Избирателите гласуваха. Надявам се, че президентът Тръмп ще постави страната на първо място, ще се гордее със значителните си постижения и ще помогне на новоизбрания президент Байдън да постави едно добро начало.“

Кои са избирателите?

Всяка политическа партия, която иска да излъчи кандидат за участие в президентските избори, номинира или гласува по свой собствен предварително изготвен списък с избиратели през месеците преди изборния ден. След като стане ясно кой е спечелил народния вот на даден щат, вече се знае коя партия ще назначи избирателите за тази държава. Конституцията на САЩ гласи само, че избирателите не могат да бъдат членове на Конгреса, както и че не могат да бъдат други лица, които понастоящем заемат държавен пост.

Тази година най-известните избиратели са бившият президент Бил Клинтън и кандидатът за президент на Хилари Клинтън от 2016 г., избрани в подкрепа на  демократите в Ню Йорк. Избирателите почти винаги гласуват съгласно своя обещан кандидат, въпреки че през 2016 г. някои не го направиха и това накара властите на щатите да променят своите закони, за да се опитат да предотвратят това да се случи отново. Анализаторите твърдят, че няма почти никакъв шанс победата на Байдън да бъде анулирана. Броят на избирателите, които гласуват на изборите във всеки щат, е приблизително съобразен с размера на населението.

Какво се случва след това?

Резултатите от процеса на гласуване ще бъдат изпратени във Вашингтон и официално ще бъдат преброени в съвместна сесия на Конгреса на 6 януари, оглавена от вицепрезидента Майк Пенс. Това ще даде възможност на Джо Байдън да положи клетва като президент на 20 януари. Миналия месец президентът Тръмп заяви, че ще напусне поста си през януари, ако Байдън бъде официално признат като победител в изборите от Избирателната колегия. Независимо от това, което обеща, той продължава да отправя необосновани твърдения за извършена измама при изборния процес.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments