След поредния гаф: АПИ прекрати договора с фирмата, поддържаща пътищата в Бургаско

1
804
Сняг
Сняг. Снимка: АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ прекрати договора с дружеството „БГ НОВА“, поддържащо републиканските пътища в област Бургас. До крайната мярка се стигна  след системно неизпълнение в срок и с необходимото качество на възложените дейности, свързани със зимното поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища на територията в областта.

Последният пример е съвсем пресен – от изминалата събота и неделя. Тогава дружеството не се справи адекватно със зимната обстановка и не можа да осигури  безопасното пътуване на шофьорите.

Това доведе до затваряне на пътни участъци и блокирането на основни транспортни артерии като път I-9 Обзор – Слънчев бряг – Бургас, път I-9 Бургас – Малко Търново, път III-208 Провадия – Айтос, път III-906 Оризаре – Каблешково през Дюлински проход и път III-6009 Миролюбово – Каблешково

От АПИ допълват, че съществени пропуски и забележки в изпълнение на договорните ангажименти са констатирани при снегопочистващите и поддържащи дейности и през миналата зима. На дружеството многократно са налагани неустойки и корекции в стойностите на дейностите за зимно поддържане. Например корекции са направени в стойностите за зимно поддържане поради липса на минимално изискуеми материали за зимно поддържане; неизвършвани, съгласно изискванията ежедневни обходи на пътните участъци; ненавременно монтиране на GPS технология за следене и контрол на снегопочистващите машини; заледени и необработени участъци и други.

Пропуски се отчитат и във възложените дейности за възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища след проливните валежи и наводненията на 4 и 5 септември по Южното Черноморие. Срокът за изпълнение на аварийно-възстановителните дейности е бил 27 октомври предвид началото на зимния сезон. Към 20 ноември не са изпълнени 35% от възложените дейности.

С оглед прекратяването на договора АПИ предприема необходимите действия за осигуряване на зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации по републиканските пътища на територията на ОПУ БУРГАС“, по реда на чл. 79, ал. 1, т. 4 от Закона за обществените поръчки.

Този текст от ЗОП позволява при наличие на изключителни обстоятелства да се предприемат спешни действия за сключването на нов договор с друг изпълнител, за да се осигури зимното поддържане на републиканските пътища в област Бургас. Прогнозната стойност на поръчката ще е около 12,4 млн. лева без ДДС. До сключването на нов договор отстраняването на аварийно-възстановителни ситуации ще се осигурява от служителите на Областно пътно управление-Бургас.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
А така!
А така!
17 дни по-рано

…само дето трябваше лятото да я свършат тая работа