След поредната трагедия на пътя край Микре: Как може да се предотвратят тежките катастрофи?

0
89
Катастрофа
Снимка: Pixabay

Преди дни петима души загинаха при тежка катастрофа на главния път София-Варна, край село Микре. Един човек е в тежко състояние. Този участък е един от най-опасните в нашата страна, защото често стават подобни инциденти, заяви автомобилният експерт Красимир Костов. Той коментира пред „NOVA“:

Този пътен инцидент не ме учудва, защото се прекалява със скоростта. Не се спазва Законът за движение по пътищата. Намаляваме скоростта при камерата, защото знаем, че можем да бъдем санкционирани. Създава се изкуствена тапа с ограниченията и след това всеки дава газ. Ако обърнете внимание, катастрофите стават след участъци с въведени временни ограничения в скоростта„.

По думите на автомобилния експерт, основната причина за това пътнотранспортно произшествие не е възрастта на шофьорите, а липсата на култура на пътя. Той уточни, че жертвите на този участък за последните 4 години са 23. Дияна Русинова от Европейския център за транспортни политики разясни, че се управлява пътната безопасност, без да се разбира какво точно трябва да правим. Тя посочи:

Когато тези хора загинаха, течеше акция на МВР за превишена скорост и неправилно изпреварване. За този участък трябва да се направи обследване, още сега. Да се изработят мерки. Ако не трябва да се изпреварва, да се направи така, че това да не може да стане. Да се направи и корекция на тази гора от знаци„.

Според нея, за да се избегнат подобни пътни инциденти, е необходимо да се прилагат систематичен подход и да се управляват „черните точки” по пътищата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments