След починали деца: СЗО алармира за произведени в Индия сиропи за кашлица

0
151
Сироп за кашлица.
Сироп за кашлица. Снимка: Пиксабей

Издадена е глобална тревога за 4 сиропа за кашлица, след като Световната здравна организация /СЗО/ предупреди, че може да са свързани със смъртта на 66 деца в Гамбия, съобщава „BBC“. В него се казва, че сиропите са потенциално свързани с остри бъбречни увреждания и 66 смъртни случая сред деца.

Продуктите са произведени от индийска компания Maiden Pharmaceuticals, която не е предоставила гаранции за тяхната безопасност, добави СЗО. Фирмата все още не е коментирала случилото се.

СЗО идентифицира лекарствата като Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup и Magrip N Cold Syrup. Четирите продукта са били идентифицирани в Гамбия, но „може да са били разпространени чрез неофициални пазари в други страни или региони“, добави СЗО в предупреждението, публикувано на нейния уебсайт. Организацията предупреди, че използването им може да доведе до сериозни наранявания или смърт, особено сред децата.

Намесата на СЗО дойде, след като медицинските власти в Гамбия – популярна туристическа дестинация – откриха увеличение на случаите на остри бъбречни увреждания сред деца под 5-годишна възраст в края на юли. Оттогава правителството на Гамбия спря употребата на всички сиропи с парацетамол и призова хората вместо това да използват таблетки.

СЗО се произнесе, че лабораторният анализ на проби от продуктите „потвърждава, че те съдържат неприемливи количества диетиленгликол и етиленгликол като замърсители“.

Веществата са били токсични и техните ефекти „могат да включват коремна болка, повръщане, диария, невъзможност за уриниране, главоболие, променено психическо състояние и остро увреждане на бъбреците, което може да доведе до смърт“, се добавя в него. Миналите месеци здравните служители на Гамбия заявиха, че десетки деца са починали, без да посочват точен брой. В свое изявление в Женева от сряда, ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус подчерта:

„Загубата на тези млади животи е повече от сърцераздирателна за техните семейства.“

СЗО е на мнение, че индийската Централна организация за стандартен контрол на лекарствата е посочила, че производителят може да е доставил замърсените лекарства само на Гамбия, съобщава агенция AFP, цитирайки имейл от здравната агенция на ООН. Но СЗО изтъкна, че „глобалното излагане“ е възможно, тъй като „производителят може да е използвал същия замърсен материал в други продукти и да ги е разпространявал на местно ниво или да ги е изнасял“, съобщава агенцията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments