След отнесени коли и мостове: Обявиха частично бедствено положение в Божурище

0
267
Наводнение.
Наводнение. Снимка: Пиксабей

Над 230 сигнала за помощ бяха получени след мощната буря, която удари София. Сред тях има и такива за хора, нуждаещи се от спасителна намеса. През цялата нощ екипите на аварийната служба, пожарната и инспектората работиха неуморно на терен. Поради тежката ситуация кметът на Божурище обяви частично бедствено положение в общината.

Работата по отстраняване на щетите продължава. Състоянието на мъжа, поразен от мълния в столичния квартал „Младост“, се подобрява.

„Ежегодно такъв тип бурии се случват много пъти, но не засягат толкова често населено място“, коментира метеорологът Симеон Матев.

Снощи в Община Божурище са били отводнени 10 къщи, а днес тежка механизация е на терен.

„Изключително голям порядък на проливен дъжд. Цялото това нещо се събира, става като фуния и долу се спира в две или три къщи, които са непригодни за живеене. Тревогата в хората е налична. И разбира се, очакват подкрепа. От наша страна ще я имат, надяваме държавата също да ни помогне“, заяви кметът Георги Димов.

В София екипите реагираха на 230 сигнала за наводнени приземни етажи, паднали дървета и запушени шахти. Пострадали хора няма, но щети най-много има по паркирани автомобили, премазани от дървета. Водата проникна и в автобуси на градския транспорт.

„На място констатирахме множество запушени шахти, липса на канализация, липса на отводнителни шахти, които водят до наводняване в домовете на хората и множество запушени улици. В момента обстановката вече е нормализирана“, обясни Илиян Павлов, зам.-кмет на Столичната община.

Пострадалият от мълния в квартал „Младост” мъж ще бъде изписан утре от болница „Св. Анна”. „Няма опасност за живота му,“ казаха от лечебното заведение.

Пламнаха стълб и сграда в опасна близост до Халите в София

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments