След медалите на Световната Купа в борбата се очакват много олимпийски участия

0
105
Мими Христова
Снимки: БФ Борба, Костадин Андонов

На 22 декември родните състезатели по борба получиха оценка много добър от федерацията и треньорския щаб заради завоюваните пет медала на Световната купа в Белград. Това безспорно е впечатляващо постижение за националните отбори, след като десет месеца са били без спортни събития от международния календар поради пандемията.

За шампионката Юлияна Янева в категория до 72 кг, това е най-големият успех в кариерата й досега и първи при жените. Златното момиче е искало да се откаже от борбата само два месеца преди състезанието. Преди Световното първенство през 2019 година състезателката получава тежка контузия, но благодарение на интензивната терапия тя участва и става пета.

Личният й треньор Серафим Бързаков разказа, че след направената операция, тя е рухнала психически. Той работи с нея от две години и й помага да се съвземе и да се върне на тепиха. През следващата години ще я подготвя в по-долната категория до 68 кг, която е за олимпийско участие.

Европейските шампионки Мими Христова в категория до 65 кг и Миглена Селишка в категория до 50 кг се пребориха за бронзовите медали в Белград. Те са доволни от представянето си. Христова е имала проблеми с коляното точно две седмици преди Световната купа, а Селишка си вади пръста седмица преди самото състезание. Старши треньорът Петър Касабов обясни, че женският отбор макар и с травми се е представил много добре.

Многократната шампионка по самбо Мария Оряшкова, която паралелно се състезава и в борбата е била с отлепени ребра. Евелина Николова се е разболяла три седмици по-рано. Наставникът на отбора разказа, че са се борили не само срещу противниците си, но и срещу съдиите. Касабов припомни, че са започнали годината с две европейски титли на Мария и Миглена, сребърния медал на Биляна Дудова и бронза на Тейбе Юсеин. След това състезанията са били отменени.

Старши треньорът очаква много участия за Олимпийските игри. До този момент само Тейбе си е подсигурила участието на Игрите. Догодина квалификациите са в Будапеща през март и в София през април.

Старши треньорът на отбора по свободна борба Валентин Ангелов разчита на Георги Вангелов в категория до 57 кг и на Ахмед Батаев до 97 кг. Двамата донесоха бронзови медали на Световната купа. В сметката влиза и Ахмед Магамаев в категория до 86 кг. Въпреки усложнената обстановка по света и отпадането на редица състезания, Българската Федерация по Борба оценява годината като успешна за състезателите. Генералният секретар Валентин Райчев заключи:

“Много сме щастливи с президната Христо Маринов за спечелените медали.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments