След края на церемониите крал Чарлз III е изправен пред най-трудната си задача

0
23
Крал Чарлз III. Снимка: Скрийншот от видео в YouTube
Крал Чарлз III. Снимка: Скрийншот от видео в YouTube

Опечалените вече отдадоха почитта си към кралица Елизабет ІІ. Сега крал Чарлз III е изправен пред трудната задача да съхрани хилядолетната монархия, която майка му е поддържала в продължение на седем десетилетия, но която в момента е застрашена от несигурно бъдеще. Предизвикателството е огромно. Личната привързаност и уважение към кралицата беше причина през последните години ролята на монархията в британското общество рядко да се обсъжда, но сега, след като тя си отиде, кралското семейство е изправено пред въпроса дали това все още е актуално в една модерна, мултикултурна държава, която изглежда много по-различно от тази по времето, когато Елизабет се възкачва на престола през 1952 г.

На фона на глобалното преразглеждане на историята на колониализма и робството, в резултат на което протестиращи събарят или повреждат статуи в британски градове, а университети като „Оксфорд“ и „Кеймбридж“ вече предлагат нови курсове на обучение, институцията, която някога е била символ на Британската империя, вероятно ще бъде подложена на нов контрол. Чарлз ще се опита да запази приемственост, като същевременно подкрепя идеята, че кралските особи са готови да променят някои от възгледите си, твърди Анна Уайтлок, професор по история на съвременната монархия. Въпреки това новият лидер на страната е изправен пред куп въпроси, сред които:

  • „Какво място има монархията в едно мултирелигиозно и мултиетническо общество?
  • Дали това е правилната точка за обединение на нацията?
  • Трябва ли монархът да представлява Обединеното кралство в чужбина?
  • Какво значи това за нас?
  • Дали това е бастион на традицията, който хората трябва да аплодират?
  • „Или пък това на практика е проверка на напредъка, която показва, че всъщност в страната няма приобщаващото и разнообразно общество, в което хората се надяват да се превърне Обединеното кралство?„.

На заден план се крие и друг, по-личен въпрос, а именно дали 73-годишният бял мъж от кралско потекло е най-подходящият човек, който може да се изправи срещу тези проблеми? Както известно, Чарлз чака по-дълго от всички останали наследници, за да заеме трона, и в много отношения олицетворява модернизацията на монархията. Той е първият монарх, който не е придобил образованието си вкъщи, получел е университетска диплома, а освен това е първият, който израства в постоянно нарастващия блясък на медиите. Той е възхваляван като един от ранните защитници на екологичното движение, като получава и похвали за работата си за подобряване на живота на младите хора в общности в неравностойно положение, пише „Associated Press“.

Въпреки това, кралят има и репутацията, може би незаслужена, на леко скучен и недодялан възрастен мъж, който се чувства по-добре на игрището за поло или в някое от своите имения, отколкото в лудите по футбола градове на съвременна и модерна Великобритания. Чарлз също така загуби подкрепата на много хора преди години заради несполучливия си развод с обичаната принцеса Даяна и нарушаването на правилата, които забраняват на кралските особи да се намесват в обществените дела, което той направи, когато се намеси в дебати по наболели въпроси като опазването на околната среда и архитектурното наследство.

Освен че вече е крал на Обединеното кралство, Чарлз е и държавен глава на 14 други страни, които са запазили монарха като свой суверен след получаването на независимост от бившата Британска империя. Именно в тези отдалечени страни, които се простират от Австралия и Нова Зеландия до Карибите, Чарлз вероятно ще се сблъска с първите си предизвикателства. Натискът беше демонстриран по-рано тази година, когато принц Уилям и съпругата му Кейт се сблъскаха с призиви за извинение от страна на кралското семейство и обезщетение за годините, в които там е имало робство, по време на свое пътуване до Белиз, Ямайка и Бахамите, за да отпразнуват 70-годишнината на кралицата на трона. По време на посещението министър-председателят на Ямайка Андрю Холинес заяви на кралските особи, че страната му „продължава напред„, няколко месеца след като Барбадос прекъсна връзките си с монархията.

Кралските особи бяха критикувани и от собствения си народ, след като принц Хари и съпругата му Меган се отказаха от кралските задължения и се преместиха да живеят в Калифорния. В интервю, което набра широка популярност, проведено от американската телевизионна водеща Опра Уинфри по-рано тази година, двойката заяви, че дворецът се е отнесъл безчувствено към Меган, чието потекло е от две раси, както и че член на кралското семейство е попитал за цвета на кожата на първото им дете, преди то да се роди.

Чарлз се опита да изглади напрежението в страната си и в чужбина в първото си обръщение като крал, като заяви:

Където и да живеете в Обединеното кралство или в кралства и територии по целия свят, и какъвто и да е вашият произход или вяра, аз ще се стремя да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот.“.

Чарлз се сблъсква и с опасенията относно това как ще се държи като крал. Законите и традициите, които управляват британската конституционна монархия, повеляват, че монархът трябва да стои настрана от партийната политика, но Чарлз е прекарал голяма част от живота си, изказвайки се  и намесвайки се по важни за него въпроси, особено за околната среда. Думите му многократно се предизвиквали недоволство от страна на политици и бизнес лидери, които обвиниха тогавашния принц на Уелс, че се намесва в проблеми, по които е трябвало да запази мълчание. Въпросът сега е дали Чарлз ще последва примера на майка си и ще запази за себе си личните си мнения, след като вече е крал, или ще използва новата си платформа на лидер, за да достигне до по-широка аудитория.

Кралят изрази ясна позиция, че възнамерява да намали монархията, като ограничи броя на персонала, работещ в кралския двор, и намали разходите за издръжката им. Въпреки това, в продължение на 10 дни страната не пести средства, за да почете покойната кралица, която се превърна в утешителен символ на стабилност през бурните години на дългото си управление. Цялото зрелищно събитие, посветено на отдаване на почит, превърнало се в синоним на кралските особи, беше демонстрирано открито. Това беше тържествена церемония, организирана с цел да се почете забележителният житейски път на кралицата, като същевременно се напомни на обществеността за ролята на монархията в обществения живот, споделяйки скръбта на кралското семейство с народа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments