След емоционални дебати: Община Бургас ще тегли кредит за изграждането на детска болница

0
35
Общински съвет-Бургас
Общински съвет-Бургас. Снимка: Искра.бг

Тегленето на нов кредит за изграждането на детска в болница в Бургас предизвика емоционални дебати в Общинския съвет. Размерът на заема е до 12 800 000 евро. Той ще бъде теглен в евро от Европейската инвестиционна банка, като предложението е входирано в Общинския съвет от кмета Димитър Николов. Общината изрази надежда да успее да договори най-добрите условия и цени за заема.

Нейната цел е той да може да бъде усвоен изцяло или на части до 36 месеца след подписването на договора с Европейската инвестиционна банка. Кредитът ще бъде за срок от 25 години и ще се погасява всеки месец на части.

Целта е да бъде изградена 8-етажна сграда, в която да има 133 легла за лечение на деца, от които 10 да бъдат интензивни. Това ще стане на площ от 24000 квадратни метра. Ще има и пространство за отдих и разходка. В болницата ще се осъществява лечение по основни за детската възраст специалности – педиатрия, детска кардиология, хирургия, ендокринология, нефрология, пулмология и фтизиатрия, клинична хематология и онкохематология, както и по лицево-челюстна хирургия, алергология, очни болести, УНГ, ортопедия и травматология, инфекциозни болести, рехабилитация и т. н.

За изграждането на лечебното заведение са използвани и възможностите, които предоставят оперативните програми за финансиране, но е необходимо общината да участва в проекта и със собствени средства, твърдят от местната управа.

Иван Иванов от „Средна Европейска класа“ /СЕК/ подчерта, че неговата група винаги е подкрепяла проекта, като сега предлага да се запише в решението, че кредитът ще бъде усвоен, след като бъде намерено и останалото финансиране за изграждането на детската болница „Света Анастасия“:

„Още от самото начало СЕК подкрепя решенията за изграждането на детската болница, защото смятаме, че това ще повиши качеството на детското здравеопазване не само на територията на Бургас, но и на цяла Югоизточна Европа. Чухме различни мнения, че няма да се справим и че нямало да се намерят кадри. Именно по тази причина поискахме и осъществихме среща с администрацията и ръководителя на проекта. И това, което малко ни притеснява е, че ще изтеглим кредит, но все още няма да имаме цялата сума за проекта. Защото имаме пример с детската болница в София и с други дългосрочни проекти, които дълго време са били в процес на изграждане. И поради тази прична СЕК иска да направи предложение към решението и да бъде записано, че усвояването на кредита ще започне тогава, когато общината има осигурено цялостно финансиране за проекта. Защото всички искаме след 3-4 години да открием модерна детска болница.“

„Ние в момента не говорим дали да има детска болница, или не. Консенсус по този въпрос е постигнат и няма място за дебат по темата. Относно кредита, това, което забелязах е, че кредитните условия към този момент са нормални, даже бих казал леко под средните нива. Казвам всичко това, защото във времето практика е била на нашата група да не подкрепяме кредита, но този път трябва да го подкрепим, защото всичко, което се стартира трябва да бъде финансирано отнякъде. Финансирането за този проект е доста голямо. Говорим за 80 милиона лева към момента, но сигурно ще надвиши. Планът е амбициозен. Стъпките са в правилната посока и когато ги получим, ще имаме възможност да търсим всички останали. Тази стъпка е важна и правилна. Никой от нас не може да влияе на икономическата среда в държавата. Но този проект сам по себе си трябва да носи възвръщаемост“, каза от своя страна Христо Панайотов от БСП.

В дебата се включи и кметът Димитър Николов, който определи като не много състоятелно искането на СЕК:

„Искам да благодаря на всички общински съветници и колегите от община Бургас и всеки, който се докосна до този проект и дори критикува, защото това значи отношение към децата. Това е проект на Област Бургас и проект на четири области в Югоизточна България. За пореден път се срещаме с министъра на здравеопазването и зам.-министрите. С решението вече на МС за обявяването на Националната детска болница за приоритетен проект става неделима карта от Националната здравна карта. Вече страната е разпределена на няколко зони. Бургаският проект вече е включен. Той е първият, който е готов. Разбрах от министъра на регионалното развитие, че всичко по отношение на проекта в София е изчистено като детайли и проекти на застрояване. Структура, обхватът и дейностите са изцяло синхронизирани с Националната детска болница. Тежките случаи ще бъдат поети от София.“

„Предложението е малко несъстоятелно, защото проект, който се финансира по оперативна програма, няма проект в страната, който генерира приходи и от който да не се изисква съфинансиране. Проектът за Университетска детска болница генерира приходи. Той е създаден върху приходна част, защото ще бъде финансиран основно от Здравната каса и от други средства на министерството в момента, в който стане университетска. Не вярвам, следейки динамиката на приходите на Община Бургас, не вярвам тя да има кешови наличности от 25 милиона лева, за да може да го финансира. Това означава 7 пъти да бъдат вдигнати данъците. За да се развие този проект, ние трябва да покажем на Управляващия орган, собственост самоучастие. Европейската инвестиционна банка осигурява с желание този кредит. Той за тях е много малък и на долната граница на допустимост, но за нас е важно те да са ни партньори. Банката изключително много ни помогна. Повече от 2 години и половина и в момента екипът на банката се грижи за своя проект и осигурява мониторинга на целия този процес“, посочи още Николов.

В крайна сметка докладната записка беше подкрепена от 41 общински съветници. Само двама гласуваха „въздържал се“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments