След четири часа дебати: Депутатите приеха само заглавието на законопроекта за промени в ИК

0
26
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Искра.бг

Четири часа продължи дебатът по промените в Изборния кодекс /ИК/ в Народното събрание /НС/. Дискусията беше много оспорвана. Резултатът от нея е, че народните представители успяха да гласуват само заглавието на законопроекта.

В края на заседанието залата бе взривена от изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини предишните си коалиционни партньори, че използват Изборния кодекс за ултиматум срещу това дали ще има правителство. Тя посочи:

„Коалицията на войната беше първа, а не коалицията на хартията.“

Последва отговор на Кирил Петков:

„Г-жо Нинова, вие имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия. Вие направихте стъпки в тази посока, които ние тогава уважихме, но госпожо Нинова, ако си правим цитати кой какво е казал, Вие много добре знаете, в тази сграда някой каза: „Ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе 15 още депутата“.“

Председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова пък се възмути от твърдения на Петков и на Атанас Атанасов, че хартиените бюлетини са предпоставка за корупция. Тя напомни, че и според сега действащия Изборен кодекс в секциите с под 300 избиратели се гласува само с хартиена бюлетина.

Накрая на заседанието се прие само заглавието на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, при което работата по него тепърва започва.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments