След Брекзит надвисва блъсък около плана за отмяна на законите на ЕС

0
41
Брекзит знамена
Снимка: Пиксабей

Министрите са изправени пред сблъсък с депутатите от опозицията и консерваторите заради плановете им да отменят законите от ерата на ЕС, копирани в законодателството на Обединеното кралство след Брекзит, пише „BBC“.

Според предложенията на правителството хиляди закони трябва да изтекат автоматично след декември, освен ако не бъдат специално запазени или заменени. Това предизвика опасения, че важно законодателство може да отпадне по погрешка.

Лейбъристите искат да изместят крайния срок до края на годината до 2026 г. с аргумента, че това ще гарантира запазването на трудовите права. A няколко членове на задната скамейка на торите, включително бившият секретар за Брекзит Дейвид Дейвис, подкрепят опита да се даде на депутатите по-голяма дума относно това, което се премахва.

Предложените промени ще бъдат обсъдени по-късно, когато законопроектът за запазеното законодателство на ЕС, внесен от Лиз Тръс, се върне в Камарата на общините. Досега правителството е идентифицирало повече от 2400 закона на ЕС, които са били копирани в законодателството на Обединеното кралство, за да се сведат до минимум прекъсванията на бизнеса, когато Обединеното кралство официално напусне ЕС през 2020 г.

Широкообхватни правомощия

Тази официална оценка се очаква да нарасне значително, с още 1400 неидентифицирани преди това закона, които наскоро бяха открити от Националния архив. Общата цифра предизвика опасения относно натовареността, необходима в рамките на държавната служба за преглед на цялото законодателство.

Законопроектът също така ще даде на министрите широки правомощия да променят или премахват законите на ЕС, което предизвиква критики, че важни промени в широк аспект от области могат да бъдат направени без подходящ контрол.

Лейбъристите внесоха няколко поправки, за да изключат различни закони на ЕС от крайния срок през декември 2023 г., включително правила за компенсации на авиокомпаниите, безопасност на играчките, транспортиране на животни и равно третиране на служителите на непълно работно време.

Междувременно няколко консерватори, включително Дейвис и бившият министър от кабинета сър Робърт Бъкланд, подкрепят хода да се даде на депутатите повече контрол върху това кои закони на ЕС се отхвърлят.

Силата на Уестминстър“

Според техния план правителството ще разполага с време до края на септември, за да изготви списък със закони, които иска да отмени, след което депутатите ще могат да добавят или премахват законодателство от списъка след гласуване. Дейвис – бивш секретар по Брекзит и водеща фигура в кампанията за напускане на ЕС – коментира, че иска депутатите да бъдат начело на това, а не правителствените служби. Целта на кампанията за напускане е била „да се даде власт на Уестминстър, а не на Уайтхол“. Това заяви той пред „BBC“.

Официалните оценки показват, че премахването или замяната на законите от ерата на ЕС до крайния срок през декември ще изисква правителството да приеме около 1000 нови законодателни акта. Правителството подчерта, че този процес е възможност да направи регулациите по-благоприятни за бизнеса и отхвърля предположението, че защитата на околната среда или заетостта ще бъде смекчена. Но по-специално зелените групи предупредиха за трудността при преразглеждането на големия брой екологични закони от епохата на ЕС, обхващащи области като отглеждане на мекотели, гранични проверки на внесени саламандри и правила за внос на сено.

„Спешен проблем

Законите на ЕС, които обхващат финансовите услуги, са освободени от крайния срок, тъй като са включени в друг законопроект, който преминава през Камарата на общините. Същото се очаква и за законодателството на ЕС, засягащо ДДС и митата. Някои от законите на ЕС засягат области, управлявани от министри в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия – но правителството на Обединеното кралство все още не е публикувало разбивка.

Ръководеното от SNP шотландско правителство и управляваното от лейбъристите правителство на Уелс изразиха загриженост относно законопроекта и препоръчаха на съответните парламенти да откажат одобрението си.

Премиерът Риши Сунак, който обеща по време на неуспешната си лятна лидерска кампания да преразгледа или отмени законите на ЕС в рамките на 100 дни след встъпването си в длъжност, е изправен пред натиск от някои привърженици на Брекзит да не променя крайния срок в края на годината.

Бившият секретар по Брекзит Джейкъб Рийс-Мог, който представи законопроекта, написа наскоро, че „наследството на регулаторната система на ЕС сега е неотложен проблем в цялата ни икономика“.

Законопроектът ще премине през последните си етапи в Камарата на общините в сряда. След това ще отиде в Камарата на лордовете, където се очаква да срещне значителна опозиция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments