След акцията на ДАНС в Агенция „Митници“: Разкриха се връзките с известен контрабандист

0
595
Ново входящо трасе
Ново входящо трасе. Снимка: Агенция "Митници"

Държавната агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ предприе акция в София и няколко други региона на страната, като част от разследване, свързано с дейностите на Николай Николов-Паскал. Това е лице, обвинявано в контрабандни операции в голям мащаб. Според източници на „БНТ“ акцията е насочена към изясняване на връзките между Паскал и висши служители в Агенция „Митници“.

Кой е Николай Николов-Паскал?

Той е известен сред обществеността още от разследване през 2015 година, асоцииран е с контрола над контрабандни канали на ГКПП „Капитан Андреево“ от началото на 90-те години. Разкритията сочат, че през този пункт са преминавали стоки на стойност милиони лева, докато самият Николов остава фигура с неуловимо присъствие в официалните регистри – без имущество и без полицейско досие. Роден е в Димитровград, но адресната му регистрация е в Хасково. Николов предпочита живота си далеч от публичното внимание и прекарва дълги години в Гърция.

След акцията на ДАНС имаше арести на висши служители от Агенция „Митници“, включително и нейния шеф – Петя Банкова.

„Аз съм първата жертва на новото КПКОНПИ, но няма да се предам“, каза пред медиите директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова след акция на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Комисията за противодействие на корупцията. Тя не уточни дали е задържана и заедно с адвоката си се качиха в автомобил на МВР.

Нейният адвокат Аделина Натина заяви, че е претърсен домът на Банкова и кабинетът ѝ, при акция по неотложност. Извършват се претърсвания и изземвания и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов. По думите на адвоката прокуратурата все още не е уведомена за случващото се.

Акцията на ДАНС може да се окаже важна стъпка към разкриване на корупционните практики, подчертавайки сериозното намерение на държавата да се справи с контрабандните мрежи, които подкопават националната сигурност и икономика.

Арестувана ли е шефката на Агенция „Митници“ при акцията на ДАНС?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments