Слави Трифонов: Румен Радев няма нищо общо с референдума за президентска република

0
40
"Има такъв народ" /ИТН/. Снимка: Скрийншот от видео

„Президентската република е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор“, каза на пресконференция Слави Трифонов, лидерът на „Има такъв народ“.

Преди няколко дни от ИТН внесоха уведомление в парламента за провеждането на референдум относно свикването на Велико Народно събрание и промяна на държавното ни устройство от парламентарна република към президентска. Слави Трифонов е категоричен, че не е разговарял с президента Румен Радев относно тази идея и заяви, че това е отдавнашна идея на „Има такъв народ“ и държавният глава няма нищо общо с нея.

„Ние го подкрепихме на последните избори, но не бяхме само ние – имаше и други политически партии. Нашата подкрепа беше като политическа формация и като граждани. Не съм водил никакви подобни разговори с него, които касаят идеята за референдум“, отново изтъкна Трифонов.

От партията представиха и данните от проучване, по тяхна поръчка и направено от германската социологическа агенция „Ипсос“, което подкрепя идеята за президентска република. Едва около 26% са удовлетворени от демокрацията в България, сериозно е и недоверието към държавните институции – 87% не вярват на Народното събрание, 2/3 не вярват в Министерски съвет и Прокуратурата. Високо кредит на доверие има към президента Румен Радев, сочат още данните от проучването.

Слави Трифонов подчерта, че „Има такъв народ“ няма да се коалират с никого на предстоящите избори през април. На въпрос какви резултати очаква, той заяви, че предпочита професионалистите да отговорят на този въпрос. Той е на мнение, че промяната в резултатите на „Има такъв народ“ на последните избори е свързана с неудовлетворените очаквания на хората, които са им гласували доверие.

„Нямахме възможност да направим правителство, когато спечелихме изборите, защото партиите, с които можехме да се съюзим, отказаха публично“, припомни Трифонов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments