Слави от името на Вълчев: Твърдението на Лорер, че Пендиков не е българин, е цинично

1
309
Слави Трифонов
Слави Трифонов. Снимка: Скрийншот по "БНТ"

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов разпространи коментар на Ивайло Вълчев по повод изказване на Даниел Лорер, че „господинът, който беше атакуван в Северна Македония, не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание“. Публикуваме го без авторска намеса:

„Щях да кажа „моят колега“ Ивайло Вълчев, но нямаше да съм прав. Имам честта Ивайло Вълчев, не да е мой колега, а мой приятел и още повече имам честта той да е написал текстовете на повечето мои песни. Темата Македония е болка за мен и мисля за голяма част от българите. За Ивайло Вълчев – също. Той поиска да каже нещо в моя профил за едно изказване на Даниел Лорер, което го е жегнало. Често казано мен също ме жегна, но по въпроса давам думата на господин Ивайло Вълчев:

„Твърдението на господин Лорер, че Християн Пендиков не е българин, защото няма български паспорт, а само българско самосъзнание, е меко казано цинично. Паспортът може да те направи „българин“ пред чиновниците. Самосъзнанието те прави българин пред България.

Очевидно господин Лорер няма и най-малка представа какво е да се самоопределиш като българин в Република Северна Македония.

Очевидно куп спортисти с български паспорти, хора, които не говорят и дума български и нямат никаква емоция към България, са по-достойни да бъдат защитавани от държавата, отколкото един младеж, дръзнал да се нарече българин в страна, където това не носи нищо, освен риск за живота и сигурността.

Господин Лорер, много от историческите личности, чиито портрети висят по стените в училищата, че и в кабинетите на държавните мъже, никога не са притежавали български паспорт. Но са били българи, наричали са се българи и са живели и умрели за това, да има България.

Без паспорт. По съвест и убеждение.

България има нужда от българи. Не от паспорти.“

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Стефка Василева
Стефка Василева
4 месеци по-рано

Нима някой смята К.Петков,А..Василев или Лорер за Българи.Те като Б.Б до каквото се докоснат го скапват и все некой друг е виновен.