Скритата Америка

0
731
Кенсингтън, Филаделфия
Кенсингтън, Филаделфия. Снимка: Скрийншот от видео

„Страната на неограничените възможности“, „най-добрата държава в света„, „най-богатата държава в света“, „най-демократичната държава в света“. Това са определенията, които, когато чуем, се сещаме за Съединените американски щати. Страна, която прокламира себе си като толерантна към своето население, което пък от своя страна живее един достоен и охолен живот и спазва моралните принципи и ценности.

Но каква е истината? Тя е много по-различна от това, което се показва по медиите по целия свят. Едно видео, качено в социалните мрежи, разтърси обществеността и стигна дори и до България. То е заснето на Кенсингтън Авеню във Филаделфия и показва картина, която наистина е потресаваща. Млади и видимо неадекватни хора са навсякъде по улиците. Полицаи говорят с някои от тях. Всичко говори за алкохол, наркотици, престъпления и социален разпад.

Под видеото е публикуван и текст, в който се посочва, че насилствените престъпления и злоупотребата с наркотици във Филаделфия като цяло са основен проблем.

Процентът на престъпността в града е по-висок от средния за страната. Броят на смъртните случаи от свръхдози наркотици се е увеличил с цели 50% от 2013 до 2015 година. През 2015 година например броят на смъртните случаи от злоупотреба с дрога е два пъти по-висок, отколкото убийствата. И голяма част от всичко това се случва именно в Кенсингтън.

„Поради големия брой наркотици в Кенсингтън, кварталът има процент на наркопрестъпност от 3,57, което е третото място за Филаделфия. Злоупотребата с наркотици нараства през последните две десетилетия в Съединените щати и Филаделфия не прави изключение. Наред с високия процент на смъртност от предозиране на наркотици, 80% от смъртните случаи на предозиране във Филаделфия включват опиоиди и Кенсингтън има голям принос за този брой“, пише още в социалните мрежи.

Конкретният квартал, който е показан на видеото, е най-големият пазар за наркотици на открито на Източното крайбрежие.

В социалната мреажа Facebook казусът също е коментиран:

„Положението е потресаващо. Улиците на Филаделфия, САЩ, юли, 2021 г. Окаяни същества, потънали в наркотична бездна, въргалящи се сред чуждия боклук и собствената си мръсотия. Човешки същества. Свива ми се сърцето и не знам как да им помогна, но искам да направя каквото мога поне тук, за нашите деца, живият ад от кадрите да е невъзможен.“

Интересен е фактът, че миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън посети Филаделфия, но не и най-големия пазар на открито за хероин и този факт беше отбелязан от някои медии.

„Шофирането през Кенсингтън е като шофиране през зомби апокалипсиса и скоро ще видите, че законите за лични данни не са най-голямата заплаха за жителите на Филаделфия. Нарастването на насилствената престъпност, бездомността и неконтролираната употреба на наркотици в Кенсингтън са далеч по-големи заплахи за жителите на Филаделфия“, посочва местна медия.

Всичко това говори за разпада на американското общество, което залага единствено на материалното, но не и на моралните ценности. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments