Скандинавци настояват да се върне забранен метод за тренировки

0
176
Ски бягане
Снимка: Pixabay

Кралят на ски бягането Петер Нортхуг настоя да се върне забранен метод за тренировка, така че норвежците да бъдат конкурентни на предстоящите зимни игри в Пекин през 2022 г. От 2003 г. подготовката в кислородни камери не е позволена в Норвегия. Биатлонистът Йоханес Бьо се присъедини към искането и предложи забраната да се отмени, макар и временно.

„Трябва да се направи всичко възможно, защото условията за придвижване по света са трудни заради пандемията. Да не сме по-зле подготвени от съперниците.“

Според Бьо кислородната палатка е отлично решение на проблема, защото може да се сложи и вкъщи. Той добави, че при други условия би отишъл в гората.

Планинските тренировки са сред основните етапи на подготовката в цикличните спортове като в ските. Те стимулират сърдечно-съдовата и дихателната система, повишават кислородния капацитет на кръвта, увеличава нивото на червените кръвни клетки. Горе-долу същият ефект има и забраненият кръвен стимулант ЕПО.

Нортхуг винаги е твърдял, че е против кислородните палатки, но сега е склонен да направи компромис. Мотивира се с това, че руските и централноевропейските скиори имат възможност да тренират високо в собствените си държави и това за тях е предимство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments