Скандалът между Индия и Малдивите ескалира, известна агенция спира резервациите на полети до островите

0
214
Малдиви
Снимка: Pixabay

В понеделник една от най-големите индийски туристически платформи преустанови резервациите на полети до зависимите от туризма Малдиви, след като пренебрежителни публикации в социалните медии срещу индийския министър-председател Нарендра Моди вгорчиха отношенията между южноазиатските съседи, съобщава агенция „Ройтерс“.

Индия и Русия изпращат най-голям брой посетители на Малдивите – верига от целунати от слънцето острови в Индийския океан, които са дом на много луксозни курорти. По данни на Световната банка туризмът съставлява почти 1/3 от икономиката на страната.

Съоснователят и изпълнителен директор на EaseMyTrip (EASM.NS) Прашант Пити заяви, че резервациите за Малдивите са спрени „за неопределено време“.

Въпреки че Ню Делхи и Мале традиционно поддържат близки връзки, отношенията са напрегнати, откакто президентът Мохамед Муизу дойде на власт през ноември, спечелвайки изборите с кампанията „Индия вън“.

Споровете около коментарите на трима малдивски министри, които сега са временно отстранени от длъжност, за Моди идват точно в момента, в който Муиззу заминава за Китай на първото си държавно посещение от 8 до 12 януари, нарушавайки традицията повечето малдивски лидери да избират Ню Делхи за първото си международно посещение.

И Пекин, и Ню Делхи се борят за влияние в държавата в Индийския океан. Пред „Ройтерс“ Пити подчерта:

„Решихме да предприемем тази стъпка, защото всяка уважаваща себе си нация трябва да го направи. Изявленията, които чухме от представителите на малдивското правителство, бяха изключително обидни за страната.“

Пити заяви, че „EaseMyTrip“ е втората по големина платформа за онлайн резервации на пътувания в Индия с 22% пазарен дял.

Правителството на Малдивите отстрани от длъжност заместник-министрите Малша Шариф, Мариам Шиуна и Абдула Махзум Маджид за това, че нарекоха Моди „клоун“, „терорист“ и „марионетка на Израел“ в платформата на социалната медия X, в отговор на видеоклип, в който той посещава индийските острови Лакшадвеп, северно от Малдивите, за да популяризира местния туризъм.

Пити заяви, че неговата компания ще популяризира Лакшадвееп пред всяко чуждестранно място, въпреки че EaseMyTrip може да стане свидетел на „временен спад в международния туризъм“.

Много индийци, включително и някои известни личности, споделиха в социалните мрежи постове, в които промотират местни дестинации пред Малдивите.

Ню Делхи привика малдивския пратеник Ибрахим Шахиб, ден след като индийската мисия в Мале „силно повдигна и изрази опасения“ пред малдивското външно министерство в неделя, съобщи запознат източник.

Индийският върховен комисар на Малдивите Муну Махавар също проведе предварително уговорена среща с малдивското външно министерство в понеделник, съобщиха от индийската мисия на X.

Туризмът е най-големият източник на чуждестранна валута за Малдивите, като Индия и Русия изпращат най-много посетители – по около 209 000 души през миналата година. Малдивските острови си поставят за цел до 2024 г. да пристигнат 2 млн. души.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments