Скандал в кулоарите на парламента: ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ влязоха в пряк сблъсък

0
30
Асен Василев и Жечо Станков
Асен Василев и Жечо Станков. Снимка: Скрийншот от видео на "Novini.bg"

Скандал в кулоарите на Народното събрание съпътства днешното пленарно заседание. В словесен сблъсък пред останалите депутати и пред медиите влязоха съпредседателят на „Продължаваме промяната“ /ПП/ Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ. Те се караха на тема енергетика.

Конкретната причина за спора стана предложението да бъде отворен Плана за възстановяване и устойчивост и да се предоговори поетия в него ангажимент за затваряне на електроцентралите от Маришкия басейн. Малко по-рано тази позиция беше обявена от Бойко Борисов, който беше съпътстван от депутати от ГЕРБ. Тогава той отправи обвинения лично към Асен Василев, че бил нанесъл щети на енергетиката.

Към скандала в парламента се присъединиха и народни представители от ПП „Възраждане“. Те също се обявиха категорично против да бъдат затваряни електроцентрали у нас и отправиха обвинения към „Продължаваме промяната“.

Василев обясни пред медиите, че в Брюксел те много ясно са казали, че няма как нашите въглищни централи да бъдат затворени и да бъдат заменени с производство на природен газ. След около един месец от Европейската комисия /ЕК/ се е съгласила на компромис, който той определи като „възможен, имайки предвид какво правителството на Борисов е подписало преди това“. Компромисът е 40% намаляване на емисиите, без затваряне на въглищните мощности.

Докато Василев отговаряше на журналистически въпроси в разговора се намеси Жечо Станков, който го обвини в лъжа и се опита да му покаже лист на хартия, на който твърди, че се съдържало решение на Народното събрание. Станков твърди, че това решение щяло да струва на България 6 милиарда, което беше категорично отхвърлено от Асен Василев. Той е категоричен, че решението за затваряне на централите е било взето през 2020 година от правителството не на кой да е друг, а на самия Бойко Борисов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments