„Синоними“ на Надав Лапид спечели голямата награда на „Берлинале“

0
58
Надав Лапид с наградата
Надав Лапид с наградата "Златна мечка" за най-добър филм. Снимка: Berlinale 2019

Филмът на израелския режисьор Надав Лапид „Синоними“, разказващ за опитите на един израелски мъж да потисне корените си, след като се мести в Париж, започвайки със собствения си език, спечели голямата награда „Златна мечка“ за най-добър филм на международния филмов фестивал в Берлин на церемония в събота, предаде „Ройтерс“.

Филмът на френския режисьор Франсоа Озон „По божията милост“ – драма за жертвите на злоупотребите с деца в католическата църква и битката им за справедливост, спечели подвластната „Сребърна мечка“ на журито.

Германката Ангела Шаланек получи награда „Сребърна мечка“ за най-добра режисура на филма „Бях у дома, но“ („Ich war zuhause, aber“), разказващ за влиянието, което оказва върху жена едноседмичното изчезване на 13-годишния й син. Шаланек е сред рекордните седем жени режисьори, включени в надпреварата тази година сред общо 16 филма.

Китайските актьори Ван Цзинчун и Юн Мей от драмата „Довиждане, сине“ (So Long My Son) на Ван Сяошуай спечелиха „Сребърна мечка“ съответно за най-добър актьор и най-добра актриса. Филмът, който е с продължителност над три часа, е пътуване през неотдавнашното минало на Китай и прави обзор на 30 години от китайската история, включително идеологическите промени при Културната революция на Мао Цзедун, политиката на едно дете и социалните последици от пазарните реформи и появата на нова средна класа.

Друг китайски филм – One Second на Джан Имоу бе изтеглен от конкурсната програма по-рано тази седмица. Фестивалът посочи като основание „технически причини“, но широко се спекулираше, че филмът е станал жертва на държавната цензура в Китай.

Създателите на италианския филм „Пирани“ за нарко група въоръжение тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол, посветиха наградата си за най-добър сценарий на своята страна. Авторите заявиха, че тя отново трябва да се концентрира върху културата и образованието. „Да се говори истината в нашата страна стана много трудно“, каза журналистът Алберто Савианo и допълни, че е рискувал живота си, за да пише за организираната престъпност. Според него наградата трябва да бъде посветена и на онези, които помагат за спасяването на хората, опитващи се да достигнат Европа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments