Сингапур бърза с почистването на плажовете след петролен разлив

0
70
Плаж в Сантоса, Сингапур
Плаж в Сантоса, Сингапур. Снимката е илюстративна. Източник: Wikimedia Commons

Сингапурските власти се борят да отстранят голям нефтен разлив, който е почернил южното крайбрежие на града-държава, дни след инцидент с кораб, съобщава „BBC“.

В петък плаваща под нидерландски флаг драгажна лодка се блъсна в сингапурски кораб за превоз на гориво, закотвен в морските проливи край страната. Властите заявиха, че загубата на мощност на двигателя на багера го е накарала да се блъсне в сингапурския плавателен съд, пробивайки резервоара му за гориво. Най-малко половината от петрола в резервоара, около 400 тона, се е разлял, а големи количества са били изхвърлени на брега. Ето какво заявиха по случая в съвместно изявление сингапурските морски и екологични агенции:

„Сблъсъкът е причинил спукване на един от товарните резервоари за нефт на Marine Honour и съдържанието му от нискосернист мазут е излязло в морето.“

Посетителите на някои от плажните клубове на популярния курортен остров Сентоса съобщиха, че водата все още е тъмна и мазна, а миризмата се задържа три дни след инцидента. Засега плуването и други морски дейности на Сентоса са забранени, а няколко плажа в цялата страна са затворени до второ нареждане.

Съществуват опасения за дивата природа, като служителите съобщават за морски охлюви и други същества, покрити с масло. Въпреки това първоначалните проучвания на биоразнообразието не са показали сериозни щети. С-р Карен Тун от Националния съвет по парковете коментира пред градския вестник Straits Times:

„Не се наблюдава значително въздействие върху морското биоразнообразие, въпреки че по корените на някои мангрови растения в района е забелязан нефт.“

Въпреки това доброволците, участващи в почистването, твърдят, че все още е рано да се каже нещо повече.

„Добър знак е, че днес не видяхме бедстващи диви животни, но ще трябва да следим ситуацията. Може да мине известно време, преди да видим истинските последици от петролния разлив“, изтъква Куа Кай Яу пред вестника.

Около 1500 души са се включили като доброволци в почистването, съобщи правителството на Сингапур. По-голямата част от работата обаче се извършва от наети работници, като в неделя няколко от тях бяха забелязани на пясъците на Сентоса да разчистват почернелите купчини и да се ровят в мазния прибой.

В понеделник сутринта служител в плажен клуб на метри от туристическия плаж заяви, че водата е „все още черна“. Пред “BBC” Сиобхан Чан сподели:

„Плажът е отворен, но просто не можеш да влезеш във водата, тя все още не е чиста.“

Правителството съобщава, че е разположило около 1,5 км абсорбиращи петрола контейнерни бонови заграждения в близост до плажовете, както и край водните пътища в обществените паркове East Coast Park, West Coast Park и Labrador Nature Reserve.

Операцията във водата за почистване на разлива включва и разпръскване на химикали дисперсанти, за да се „разгради повърхностният нефт на капки, за да се подобри биоразграждането“, се казва в съвместното изявление на властите. Но така обработеният нефт, суспендиран във водата, все още може да бъде „отнесен от приливно-отливните течения към бреговете“.

Властите съобщиха, че „нефтено петно“ е било открито и във водите около защитения морски парк „Острови на сестрите“, който е затворен за обществеността с цел опазване на кораловите рифове и морските обитатели.

Сингапур е основен център за корабоплаване и зареждане с гориво и стотици кораби са разположени по южното крайбрежие на града.

Зам.-министър Ангелов: МИР насърчава развитието на водородната електромобилност у нас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments