Симеон Ставрев: Възможно е да има по-високи сметки и повече аварии на парното в София

0
217
Парно
Парно. Снимка: Pixabay

„Плачевното управление на „Топлофикация-София“ е причина за тежкото финансово и експлоатационно състояние на дружеството и може да доведе до още по-високи сметки и повече аварии на парното в столицата.“

Това коментира общинският съветник от „Демократична България“ /ДБ/ в София Симеон Ставрев, след като управляващите от ГЕРБ одобриха бизнес плана на „Топлофикация“ за тази година, предвиждащ загуба от 145 милиона лева. По думите му „Топлофикация“ е обект на проверка от енергийния регулатор заради необосновано високите сметки за парно, получени от потребителите през април.

„Лошото финансово и експлоатационно състояние на „Топлофикация – София“ се дължи изключително на лошото управление на дружеството“, заяви той и изтъкна, че дружеството продължава да купува газ от „Булгаргаз“, вместо да осигури по-изгодна цена на терминалите за втечнен газ или на навлизащия на българския пазар азерски газ. Според общинаря въпреки удвояването на разходите по инвестиционната програма от 80 млн. лв. през 2022-а на 164 млн. лв. през 2023-а, никой не говори за увеличаването на мощностите за производство на ток.

„Не разбирам как „Топлофикация-София“ за поредна година стига до загуба предвид рекордното поскъпване с 38.93% на цената на парното за битовите потребители през последната година“, отбелязва Ставрев и изтъкна, че поевтиняването на газа, повишаването на производството на топлинна енергия и приходите от нея, както и намалението на оперативните и променливите разходи като предпоставки „Топлофикация-София“ да не генерират значителни финансови загуби за поредна година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments