Симеон Идакиев, Методи Илиев, Мая Вапцарова и Елена Кутева-Тъпкова са предложени за орден „Св. св. Кирил и Методий“

0
328
Орден Кирил и Методий
Снимка: Президентство на Република България

Министерският съвет предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването с ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ на четирима българи със заслуги за развитието на културата. Отличените са Симеон Идакиев (за развитие на българската култура), Методи Илиев (българска култура и изкуство), Мая Вапцарова (култура) и Елена Кутева-Тъпкова (българска култура и фолклор).

Симеон Идакиев е предложен от Министерството на културата за орден първа степен. Той е завършил образованието си във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Българска филология“. От 1974 година работи в редакция „Съвременник“ на БНТ. Идакиев е известен журналист и пътешественик, леководолаз и ветроходец. Продуцент и водещ на популярното географското предаване „Атлас“ на БНТ. Автор е на над 400 филма, направени в резултат на обиколките му из над 120 държави на всички континенти. Автор е и на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги. В периода 2011-2017 г. работи и в Българското национално радио, където в програма „Христо Ботев“ води предаванията „Посоки“ и „Един мъж, един микрофон“. От 2013 г. води и телевизионното предаване „Светът и всичко за него“.

Методи Илиев е предложен за орден втора степен като израз на високо уважение и признание за приноса му в работата по културната интеграция на ромите в България. Той е известен основно като сценарист и хореограф на различни танцови спектакли. Организатор, сценарист и режисьор е на 16 издания на Международния етнофест под мотото „Всички заедно можем повече“, провеждан без прекъсване от 2002 до 2018 г. Методи Илиев работи основно в областта на симбиозата на танцовата култура на различните етноси и региони. Носител е на множество национални, регионални и местни отличия и награди от фестивали, прегледи на танцовото изкуство и фолклорни празници и за принос за развитието на междуетническото сътрудничество.

Мая Вапцарова е предложена за орден – огърлица като български творец с широк диапазон на интелектуалните търсения. Тя е завършила кинорежисура при Ищван Сабо в Будапеща и семестриално психология в New York University, САЩ. Мая Вапцарова е кинорежисьор, поет, есеист, преводач, както и личност с категорична, ясна и ярка гражданска позиция. Автор е на 118 документални филма и 3 игрални, автор на 10 книги, 102 статии, както и на Стратегията „Бенелюкс на Балканите”. Във фокуса на нейните социални ангажименти попада работата ѝ с деца в неравностойно положение и на хора, лишени от граждански права – осъдените. Участник и лектор в множество международни конференции, посветени на българското културно наследство и българската поезия, участник в „Международния евразийски мост“- кинофестивал в Ялта – 2018. За своята активна дейност Мая Вапцарова е отличавана с редица български и чуждестранни награди.

Елена Кутева-Тъпкова също е предложена за орден – огърлица за работата ѝ в сферата на българския фолклор и неговото изучаване и популяризиране. Родена е в София, в семейството на Филип и Мария Кутеви. През 1969 г. се дипломира от Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“- специалност „Музикална теория“, професия „Музиковед“. През периода 2002-2004 г. специализира мениджмънт в The Open University – UK, съвместно c НБУ. Научната ѝ кариера започва през 1989 г., когато получава образователна и научна степен „Доктор” в областта „Теория на музиката“. Последователно е избрана за старши научен сътрудник II ст. в ИИ при БАН, след което и за професор в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Под нейно ръководство се обучават и десетки дипломанти и докторанти по теория на музиката. Научните трудове на проф. Елена Кутева включват десетки статии, студии и монография в областта на музикалната теория. Автор е на аранжиментите на множество народни песни. От 1994 г. Проф. Елена Кутева става директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments