Симеон Дянков счита, че е разумно решението на служебното правителство да не внася бюджет за 2023 година

0
40
Министерски съвет
Министерски съвет. Снима: Искра.бг

Бившият финансов министър Симеон Дянков счита, че е разумно решението на служебното правителство да не внася проектобюджет за 2023 година. По неговите думи каквото и предложение да беше представено на народните представители, в парламента щеше да започне едно наддаване между отделните партии, защото по този начин те са щели да се позиционират за следващите избори.

Той посочи още пред „БНТ“, че дори с удължаването на действието на бюджета за 2022 година, догодина отново се очертава да има дефицит между 4 и 4.5%. Ако имаше проектобюджет, тогава той щеше да скочи на 7-8 на сто. Това пък щеше да доведе до още по-голяма дългова спирала.

Според Дянков по бюджет за 2023 година може да се работи април месец. А от януари ще се харчат по 1/12 от този за тази година. Но понеже и той е на дефицит, това означава, че за следващата година няма да има пари за социални разходи, както и за инфраструктурни проекти. А в същото време парите от Плана за възстановяване и устойчивост са именно за инфраструктурни проекти.

Първото плащане по него се очаква около средата на месец декември и реално то ще покрие социални плащания.

Бившият финансов министър е категоричен, че България трябва да влезе в еврозоната и за нея няма да бъде направо изключение. В момента ние изпълняваме два от критериите, защото инфлацията ни не е под средната за Европа и освен това нямаме дефицит под 3%.

И именно поради тази причина според него е невъзможно да станем част от валутния съюз през 2024 година. По-скоро това може да се случи в края на 2024 или началото на 2025 година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments