Силите за сигурност на Мианмар арестуваха виден лидер на формацията за борба с преврата

0
39
Протест в Мианмар
Снимка: Maung Saungkha, Facebook

В четвъртък силите за сигурност на Мианмар арестуваха един от основните лидери на кампанията срещу военното управление, след като го блъснаха с кола по време на протест с мотоциклети, който той водеше, съобщиха негови приятели и колеги, цитирани от “Агенция Ройтерс”.

Противниците на преврата от 1 февруари, който свали избраното правителство, водено от нобеловия лауреат за мир Аун Сан Су Чжи, продължиха кампанията си срещу военните през тази традиционна новогодишна седмица с шествия и различни други прояви на съпротива.

“Нашият брат Уай Мо Наинг беше арестуван. Моторът му е бил ударен от полицейска кола без маркировка”, заяви в социалните мрежи Уин Зау Хианг, член на организационна група за протести.

25-годишният мюсюлманин Уай Мо Наинг се очерта като един от най-известните лидери на опозицията срещу преврата. По-рано „Ройтерс“ разговаря с Уай Мо Наинг по телефона, когато тръгваше да ръководи митинга в централния град Монива, на около 700 км (435 мили) северно от главния град Янгон.

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва приближаваща се кола, която се отклонява към група мотори. Ройтерс не успя да провери кадрите. Регистрационната табела на черния автомобил, показана в два видеоклипа от ралито, не съответства на модела на превозното средство, посочен за този номер в базата данни на автомобилите на Мианмар.

От медията не успяха да се свържат с говорител на хунтата за коментар. Монива е един от основните центрове на продемократичната кампания с големи митинги ден след ден и многократни репресии от страна на силите за сигурност. Някои колеги казаха, че се страхуват за безопасността на Уай Мо Наинг. Шведското посолство заяви, че проследява неговия случай и призова всички задържани да получат подходящи здравни грижи и да се спазват човешките им права.

Друг лидер на протеста, Тайзар Сан, заяви във Facebook:

“Трябва да продължим борбата, като удвоим енергията си за Ко Уай Мо Наинг, за истината, за настоящето и бъдещето на страната.”

Протестиращите медици

В главния град Янгон силите за сигурност задържаха Мио Айе, директор на профсъюза на солидарността в Мианмар, съобщи активистът Ей Тихинзар Маунг във Facebook. Мио Айе също изигра основна роля в организирането на протестите.

Превратът вкара Мианмар в криза след 10 години предварителни стъпки към демокрация, като в допълнение към ежедневните протести и стачки на работници в много сектори, които спряха икономиката.

Група активисти от Асоциацията за подпомагане на политическите затворници, казва, че силите за сигурност са убили 715 протестиращи след свалянето на правителството на Су Чжи.

По-рано в четвъртък войници откриха огън в град Мандалай, за да разпръснат протестиращите медицински работници и един мъж беше убит, а няколко ранени, когато силите за сигурност стреляха в близкия квартал, съобщиха медиите.

Медицински работници, някои от които са били в челните редици на кампанията срещу преврата, са се събрали рано във втория град, но войските скоро са пристигнали, откривайки огън и задържайки някои хора, съобщиха свидетели и бирманската служба на „BBC“.

„BBC“ и други новинарски издания не разполагат с подробности за жертви или арести по време на протеста, но медиите на Khit Thit съобщиха, че човек е бил прострелян и убит в комплекса на близката джамия, докато силите за сигурност разбиват протеста на медиците.

“Тук нямаше протест. Войниците дойдоха и сякаш търсеха някого”, каза по телефона жител на квартала, в който се намира джамията, като отказа да бъде споменат.

Петдневният новогодишен празник, известен като Тингян, започна във вторник, но демократичните активисти отмениха обичайните тържества, за да се съсредоточат върху опозицията си срещу генералите.

Стотици хора се присъединиха към протестни шествия и митинги с мотори в няколко града, според снимки, публикувани от медиите. Военните твърдят, че протестите намаляват, но държавният вестник „Глобална нова светлина на Мианмар“ съобщава, че „бунтовниците“ извършват все по-голям брой „терористични актове“, атакуват силите за сигурност с гранати, поставят „домашни мини“ и палят пожари.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments