Сигурните знаци, че харчите повече, отколкото можете да си позволите

0
167
Касичка
Касичка. Снимка: Pixabay

Ако искате да натрупате богатство, задължително трябва да държите разходите си под контрол. Много милионери твърдят, че тайната се крие в това човек да живее според приходите си. Това не винаги е лесно да се направи, особено ако получавате под средното възнаграждение, имате студентски заем или издържате някого.

Колко от приходите трябва да се изразходват за сметка на спестяванията или инвестициите, зависи от начина на живот, който искаме да живеем сега и в бъдеще, както и от финансовите ни цели. Ако не можем пък да се справим с тази задача, винаги можем да използваме услугите на финансов планировчик, пише „Business Insider“. Въпреки това има няколко сигурни знака, че харчим повече, отколкото трябва и те са:

  1. Определяте бюджета си неправилно.

Ако бюджетът ви е съставен от месечната ви заплата или почасова заработка, не забравяйте, че плащате определени данъци върху тези пари. Винаги определяйте харчовете си спрямо сумата след тези удръжки.

Харчове
Снимка: Pixabay

2. Разходите надвишават доходите.

Животът може да бъде скъп, но ключът за постигане на финансова стабилност се крие в това да се вкарват повече пари, отколкото да се изкарват.

Когато определяте всичките си месечни фиксирани и променливи разходи – от наем, сметки, разходи за храна до картата за фитнес залата – сумата не трябва да надвишава месечния ви доход. В противен случай дори може да задлъжнеете.

Управлението на паричния поток може да бъде по-трудно за хора, които нямат постоянен доход. В такъв случай опитайте да намерите средната стойност на доходите ви за последната година или вземете най-лошия си приход за този период. Така определете лимита си на харчовете.

3. Имате отрицателна нетна стойност

Когато разходите ви нахвърлят доходите с много, можете да се окажете с отрицателна нетна стойност, тоест – това, което дължите, да е повече от това, което притежавате.

Ако се озовете в подобна дупката – не сте сами. През 2016 г. Федералната банка на Ню Йорк съобщи, че около 15% от домакинствата в САЩ имат нетна стойност равна на нула или по-малко.

Ако смятате, че може да ви отнеме повече от 5 години, за да погасите задълженията си, може да подадете заявление за несъстоятелност, така че да получите временно облекчение. Не всички дългове обаче могат да се опростят по този начин и това може да повлияе на възможността ви да взимате кредити в бъдеще. Помислете върху създаването на някакъв план за погасяване на дълга.

Банкова карта. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

4. Не можете да покривате харчовете си, направени с кредитната карта.

Използването на кредитна карта за някои или всички покупки може да е удобно, стига накрая да можете да платите сумата. В противен случай може да започне да се трупа лихва. Ако по този начин натрупате дълг, това е сигурен знак, че харчите повече пари, отколкото имате.

5. Наемът и сметките ви надвишават 30% от доходите ви.

Ограничете разходите си по жилището с до 30% спрямо доходите ви. Това може да се постигне много трудно в град, където има висок стандарт на живот. Използвайте онлайн калкулатор, за да прецените какви трябва да бъдат харчовете ви за наем и сметки.

Пари
Снимка: Pixabay

6. Не купувайте неща само, за да впечатлите приятелите си.

Ако купувате билет за всеки фестивал само, за да впечатлите приятелите си – това е знак, че харчите повече, отколкото можете да си позволите.

7. Изобщо не спестявате.

Парите, спестени за старини и непредвидените големи разходи винаги трябва да са на преден план. Може би сте убедени, че не можете да спестите, защото не печелите достатъчно пари или наемът ви е твърде висок, но има и вероятност просто да харчите твърде много.

Инсталирайте си приложение на телефона, с което да проследявате къде отиват парите ви всеки месец. Така можете да избегнете излишните харчове.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments