Сигнал до Искра.бг: Ямболският кмет със злоупотреби за милиони

1
239
Валентин Ревански
Валентин Ревански. Снимка: Община Ямбол

Кметът на Ямбол Валентин Ревански е извършил редица нарушения, свързани с к-с „Боровец” – незаконно строителство, използване на общински средства в размер на милиони. За това съобщиха в редакцията на Искра.бг местни граждани, обединени в група „Свободен от корупция”. Те са сезирали главния прокурор, КПКОНПИ, омбудсмана, Общински съвет–Ямбол и други институции за незаконосъобразни и неправомерни действия на градоначалника си. От „Бъдеще за Ямбол“ предоставиха на медията ни част от текста за търсената отговорност на действията на Ревански:

„С настоящото писмо търсим отговорност за множество документирани факти и обстоятелства, които недвусмислено сочат продължаващи нарушения и неправомерни действия, извършени от кметът Валентин Ревански като, управител на семеен комплекс – хотел-ресторант „Боровец“ и нощен клуб „Валентин“.“

Будните граждани акцентират, че е налице неправомерно ползване на публична общинска собственост и придобиване на облаги за Валентин Ревански. В писмото се посочват някой фактите:

Семейният к-с „Боровец“ владее и ползва общинска територия безвъзмездно – за целите на търговската си дейност. Де факто само сграда върху 1330 кв/м отстъпено право на строеж е семейната собственост, а оградената територия около комплекса е общинска собственост
– Терен с площ от 6,5 дка е ограден с незаконна ограда и в района е въведен пропускателен режим. Налице е неправомерно отнемане публичното право на гражданите на ползване на тази част от парка, неправомерно строителство на нова, масивна ограда, без разрешение за строеж и без разрешение за ползване на оградената площ;
– Нанесена е вреда за бюджета на Общината – за времето на така оградената публична общинска собственост, тя е ползвана от к-с „Боровец“ за търговски и обслужващи дейности, без да е заплащан наем на Общината. Дори по тарифа за строителна площадка (3 лева/кв.м/месец) наемът се равнява общо на 2-2,5 млн. лева.
– Клуб „Валентин“ е построен със статут „преместваемо съоръжение“ през 2013 г. върху част от естествено езеро – природна даденост, отново на територията на общинска публична собственост. През 2014 година той е разширен неправомерно, като т.нар. „преместваемо съоръжение” вече заема около 340-350 кв/м общинска площ.
– Според собствената си реклама, клуб „Валентин“ е „нощно питейно заведение с просторни зали, с над 800 места и дейност – търговия“. Вместо да заплаща наем по тарифа за търговска дейност (37 лева/кв/м на месец, каквато е за останалите търговци), клубът през годините заплаща между 1,20–1,50 лева/кв/м месечно – по тарифа за сенници, чадъри с „развлекателно предназначение“.

В позицията си гражданите твърдят, че клуб „Валентин“ заплаща наем на общината от 378 лева на месец, вместо по 9324 лева за търговска дейност, което е щета за бюджета на Общината и гражданите на Ямбол.

Авторите на сигнала настояват сезираните институции да упражнят последващ ведомствен и съдебен контрол по изнесените в писмото закононарушения. Под искането за търсене на отговорност на ямболския кмет като заинтересовани граждани и данъкоплатци от община Ямбол, обединени в група „Свободен от корупция“, са подписани: Тодор Стоянов, Стефан Тюфекчиев, Весела Караманова, Иван Кърцъков, Стоян Стоянов и Каньо Канев.

От Искра.бг оставаме отворени за всички засегнати страни в казуса да се изкажат.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Палпатин
Палпатин
5 месеци по-рано

По голяма пародия от това „здраве му кажи“ ! Половината от така наречения списък, са енциклопедичен пример за корупция!!! Аа всички ямболии знаем по чия поръчка са тези „статийки“. Таа това е бившия кмет гусин Славов…