Сигнал до Искра.бг: Самозабравил се плевенски магистрат прекрачва закона, а прокуратурата мълчи! (Първа част)

0
2564
Съдебна палата в Плевен
Съдебна палата в Плевен. Снимка: Прокуратура

„За какво правосъдие и реформа говорим, след като магистрати и длъжностни лица прекрачват законите, а прокуратурата мълчи?“

Това попитаха от Националното сдружение на кметствата на Република България /НСККРБ/. Те споделиха пред Искра.бг фрапантен случай, в който кмет и кметски наместник на плевенското село Къшин е подложен на постоянен тормоз от съдия Димитър Кирилов от Районен съд-Плевен. Пламен Петков е дългогодишен кмет на селото и е член на Управителния съвет на сдружението. По думите на НСККРБ кметът, представляващ държавата в населеното място, се опитва да регулира процесите в селото, за да се случват по един законен начин, но е бил възпрепятстван от висшия магистрат. 

За действията на съдията кметът е подал първо сигнал до Община Плевен, но досега не е било отреагирано от местната власт, при което е бил изпратен сигнал и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. От НСККРБ посочват, че по случая от 2019 година е била извършена проверка от КПКОНПИ, при което има излязло становище, че има престъпление от общ характер, но прокуратурата отново не е предприела никакви действия по случая.

Документ
Документ. Снимка: Скрийншот

От Сдружението на кметовете са изпратили отворено писмо до различни институции и до медиите с молба за съдействие. Те посочват в него:

„Пламен Петков вече 11 години управлява съвестно кметството в селото, но през последните 3 години е подложен на системен тормоз от Димитър Кирилов. Магистратът е пуснал 9 жалби срещу Петков, като две от тях са за психичното му състояние. По първата от тези жалби има произнасяне на всички прокурорски инстанции, включително и ВКП. Съдията е пуснал нова жалба за здравословното състоянието на кмета. Прокурор от РП-Ловеч Вася Радевска, без да се е срещала с Петков и да го е разпитала, въпреки че той е пожелал това в писмен вид, прокурорът е поискал от РС-Плевен Петков да бъде подложен на психическа експертиза и за задължително настаняването за лечение. Самият прокурор в искането си казва, че няма данни за агресивно поведение от страна на кмета и се основава единство само на жалбите на съдия Кирилов, без други допълнителни доказателства.“

„Тормозът се състои в това, че се прикриват незаконните действия на магистрата и длъжностни лица от Община Плевен за отдаване на пасища, мери и ливади. Отделно Кирилов е пуснал и други жалби срещу Петков. Заведено е било НЧХД №1204/2021 година от магистрата за клевета срещу кмета, което беше загубено от Кирилов в РС-Враца, след което Петков е получил заплашително писмо, в което се цитира Стивън Кинг „Торба с кости““, подчертаха от Сдружението.

Документ
Документ. Снимка: Скрийншот

По думите им със случая е запознат главният прокурор, бившият правосъден министър Надежда Йорданова, а говорителката на прокуратурата Сийка Милева е обявила, че ще започнат повторно разследване по случая. Разпоредена е била повторна проверка на прокурор Боряна Бецова от СГП, въпреки че са били посочени нови факти и обстоятелства, същата се е произнесла с мотив, че веднъж случаят е проверяван и има произнасяне и не се проверява втори път. От Националното сдружение на кметствата се обръщат с молба:

„Молим случаят да бъде проверен и колегата от кметство Къшин да бъде изслушан пред надлежните комисии и органи, където ще представи документи относно магистрата, създал и предоставил неистински и неверни документи.“

От Сдружението на кметствата обръщат внимание, че магистратът за втори път иска/настоява за проверка за психичното състояние на Петков, въпреки че преди година е имало произнасяне на всички инстанции на прокурорите, че няма основание за такава.

Първото заседание е било на закрити врата и се е провело на 15 март тази година, на което са присъствали представители от Сдружението на кметовете, от Община Плевен и жители на селото. Не са допуснати в залата.

Окръжен съд-Ловеч връща за преразглеждане делото в друг съдебен състав. Днес от 10:00 часа ще се проведе открито съдебно заседание отново при закрити врата.

От редакцията на Искра.бг се опитахме да открием телефонния номер на съдия Димитър Кирилов, за да разговаряме по казуса. Обадихме се до Районен съд-Плевен, но ни беше отказан негов контакт за връзка.

За пореден път на Събранието на кметствата Петков е защитил интересите на жителите на селото. Писмо с подписка е било изпратено до кмета на Община Плевен Георг Спартански с искане договорът, който е сключен за 5 стопански години между Общината и магистрата, в противоречие на ЗСПЗЗ, чл.37и, ал.4, да бъде прекратен, но до днес няма отговор.

Отдаденият на Кирилов имот е с №000113, който се е използвал за спортни цели на населението. Местните жители посочват, че децата в селото няма да имат игрище, защото то е отдадено на магистрата в противоречие със закона. От Сдружението твърдят, че всичко това е заради два негови коня. На 01.11.2022 година отново е направено искане с прикрепена подписка до кмета на Плевен за прекратяване на договора с прикрепени документи и писмо от 21.09.2022 година за извършване на проверка на БАБХ-Плевен и други.

По този повод потърсихме кмета на село Къшин Пламен Петков. Той каза пред Искра.бг:

„Заставам твърдо зад истината, с което се надявам да покажа на обществото, че е недопустимо такива своеволия, независимо от служебното положение. Надявам се цялата истина да излезе наяве. Всичко, което се прави срещу мен е, за да се прикрият незаконните действия на съдията Димитър Кирилов, за да може името ми да бъде опетнено и да бъда отстранен от длъжност. Аз разполагам с всички необходими документи и факти за действия на магистрата.“

„Искам хората в едно българско село да бъдат чуди и да не бъдат погазвани техните искания и желания. Винаги съм работел в името на местните жители и няма да се откажа“, заяви Петков.

Хората се надяват заплахите, доносите и тормозът срещу техния кмет да спрат. По думите им през годините този съдия е започнал да не се съобразява с закона и да се опитва с позицията си на висш магистрат да се възползва от служебното си положение за лични облаги. Местните жители се надяват държавата да предприеме необходимото и да отрегулира незаконните действия на магистрата.

От Искра.бг оставаме отворени за всички засегнати страни в казуса да се изкажат.

Във втората част от поредицата ще можете да се запознаете в детайли с действията на съдия Димитър Кирилов.

Очаквайте продължение!

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments