Сигнал до Искра.бг: Проблеми с издаването на електронни направления в Бургаска област. Пациентите са принудени да плащат?

0
207
Лекар и пациент
Лекар и пациент. Снимка: Freepik.com

До редакцията на Искра.бг постъпи тревожен сигнал за сериозни проблеми с издаването на електронни направления в Бургаска област

Пациенти твърдят, че са посетили техния личен лекар, защото им е необходим преглед при специалист. Тяхното джипи е откликнало и им е издало направление. Но според новите изисквания то вече освен на хартия, трябва да бъде въведено в системата и по електронен път

Именно тук е възникнал проблемът. Личният лекар е въвел направлението в електронната система. Пациентът е отишъл на своя преглед при специалист…но се е оказало, че направление няма

Липсвало е такова, издадено по електронен път. А хартиеният носител вече не е достатъчен, за да бъде извършен съответният преглед. 

Така пациентът е бил принуден да заплати за оказването на необходимата му медицинска помощ. В същото време платените прегледи в Бургас достигат до 50 лева и тази сума е непосилна за някои от гражданите. 

Искра.бг се обърна към Регионалната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в морския град. Оттам ни обясниха, че преди време наистина при тях са постъпвали сигнали за подобни проблеми, но не и в момента. Поради тази причина те предполагат, че казусът касае конкретен личен лекар, който може да има затруднения с въвеждането на електронни направления в системата. 

От РЗОК обясниха още пред Искра.бг, че всеки потърпевш може да подаде писмен сигнал до тях и проверка задължително ще бъде извършена. Това важи за цялата страна, защото подобни проблеми може да имат пациенти и в други градове на България. 

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments